Wat ik vaak achter de schermen hoor en zie is dat ondernemers niet zo snel terecht kunnen met de volgende vragen bij hun eigen team of business coach.

Welke mensen heb je nu echt nodig? En hoe weet je of ze op de juiste plek zitten? Hoe krijg je weer energie van je bedrijf? Hoe richt je alle dingen praktisch in op groei? Maar ook: Hoe weet je wat je kunt verwachten van je team? Hoe stuur je iemand goed aan? En hoe zorg je ervoor dat je echt wordt ontzorgd in plaats van alleen maar je taken hebt uitbesteed?

In deze blog ga ik zoals altijd op verschillende posities zitten. Interessant als ondernemer wanneer je je team aan het uitbouwen bent. Maar ook wanneer je als VA of OBM wil groeien maar niet precies weet wat hierin jouw groeipad zou kunnen zijn. Daarnaast deel ik mijn ervaringen en tegelijkertijd wat me opvalt in de markt. Qua ontwikkelingen, behoeftes en verschuivingen die daar direct ook mee gepaard gaan.

In de afgelopen jaren ontstond er een bijna onuitgesproken vervolgstap. In tijden van groei bouw je een team. En vervolgens neem je een OBM, een Online Business Manager, aan om het team aan te sturen. En ik denk dat er een verdiepingsslag te maken valt op dit punt. Omdat ik achter de schermen vaak heb gezien dat er niet altijd een manager nodig is in het team of het bedrijf. Maar dat er aan hele andere knoppen gedraaid mag worden. En dat doe ik binnen de rol van strategisch business manager. Ik neem je graag mee in wanneer je een strategisch business manager inschakelt. 

Ondernemers die snel groeien geven aan niet zo goed te weten wat en vooral wie ze nodig hebben. En op welk moment wat slim is. Wat ik zie gebeuren bij ondernemers is dat ze werk gaan uitbesteden zodra ze te druk zijn. Ze groeien en denken direct dat ze een VA nodig hebben. Deze kan op heel veel levels worden ingezet. Vervolgens wordt er dus geïnvesteerd in structurele ondersteuning. Maar voelt de ondernemer zich in de praktijk nog niet zozeer ontzorgd. Sterker nog, uitbesteden kost de ondernemer in de praktijk vaak tijd. Geld. En ook een heleboel energie. En dan komen de frustraties. Zonde, als je het mij vraagt. 

De vragen die je niet kunt stellen aan je VA of Business Coach 

In al die jaren dat ik achter de schermen ondernemers help met het organiseren van de groei van hun bedrijf. Zie ik dat dit valt of staat met energie. Draagkracht. En de juiste mensen op de juiste plek.

Dat lijkt heel simpel. En is zeker niet altijd zwart-wit. In de praktijk zien we toch dat een business coach niet altijd ziet hoe het er achter de schermen in de operatie echt aan toe gaat waardoor patronen jarenlang door kunnen blijven gaan.

En een uitvoerend VA of teamlid niet altijd de helikopterview heeft die nodig is om te zien wat er werkelijk nodig is aan middelen. Want het is een heel groot verschil wanneer je taken uitvoert of snapt er wat er in het grote geheel moet gebeuren.

Wanneer je op het punt staat dat het niet helemaal lekker loopt in je team. Of je voelt zelf een enorme druk in je agenda. En je denkt eraan om een OBM te gaan zoeken. Of een nieuw team(lid). Hoe weet je dan wat je nodig hebt?

In mijn laatste podcast ga ik wat dieper in op deze vraag. En op welk punt je een Strategisch Business Manager in kunt huren. En natuurlijk kun je met je vraagstuk ook terecht bij anderen. Dan deel ik vooral de vraag die je dan kunt stellen.

In de praktijk is er niet altijd direct een Online Business Manager nodig 

Wat ik merkte in de dagelijkse praktijk als Online Business Manager (OBM) is dat er niet altijd een manager nodig is. In het bedrijf. Of zelfs in het team. Wanneer ik werd ingeschakeld lag er vaak een diepere behoefte onder deze vraag. Teamleden functioneren bijvoorbeeld niet. En dat maakte het voor de ondernemer tijd om het managen uit te besteden. Terwijl er juist afgeschaald mocht worden. En er ook dieper gekeken werd naar de manier van werken en het aanbod. Vaak willen ondernemers zich vrijer voelen en is dat niet wat ontstaat wanneer er een team wordt ingeschakeled. Vandaar dat er gedacht wordt aan het inzetten van een OBM.

En het kan ook aan mij hebben gelegen, waar ik ook zeker in geloof, ik vond managen ook niet het allerleukste en belangrijkste aspect van mijn rol. Ben je dan een Online Business Manager zul je zeggen? Nee, precies. Maar er waren aspecten die ik wel heel gaaf vond. En zo ben ik aan de achterkant, en altijd in overleg met mijn klanten, gegroeid naar de rol van Strategisch Business Manager.

Met een coach wordt er vaak op hele andere zaken ingezoomd. En met mij ga je kijken naar de achterkant van je bedrijf. Wat jij als ondernemer nodig hebt aan draagkracht om groei te dragen. Voor te bereiden. In te richten. Hoe je agenda er nu uit ziet en idealiter uit mag zien. Welke werkzaamheden bijdragen aan groei. En wat je achterwege wil laten. Wat er misschien wel simpeler mag. Geautomatiseerd. Losgelaten. Om vanuit deze ruimte te bouwen aan meer energie. En een kloppend team. Met de juiste mensen op de juiste plek. Zodat je vanuit daar een vliegwiel kunt creeren.

Zoals je ziet geloof ik niet zozeer in werk uitbesteden om het uitbesteden. Of dat nu aan een VA of een OBM is. Dan gebeurt er namelijk onder de oppervlakte niets. Vaak zijn dit ook geen zaken die echt bijdragen aan groei. En dit zorgt voor allerlei onrust. De kosten stijgen. En wezenlijk verandert er niets.

De verschillende levels waarop je kunt samenwerken 


Ik geloof dat je als ondernemer (en team) kunt starten met uitbesteden, toe kunt groeien naar ontzorgen en vervolgens op basis van co-creatie kunt samenwerken. Dit zijn in mijn ogen de verschillende levels waar je op kunt samenwerken met je klant. 

Niet iedere ondernemer en bedrijf hebben een OBM nodig. Dat is gewoonweg een feit. Je hoeft ook niet iets te gaan forceren wat er niet is. Of nodig is. Dit lijkt nu vaak een logische volgende stap. Maar ik denk dat dit zo is omdat er nog weinig andere routes bekend zijn.

Behalve, ik start met een VA, vervolgens bouw ik een team. En dan komt er een OBM om het aan te sturen en te managen. Zodat je als ondernemer vrijer wordt gehouden. En je eindelijk de agenda kunt hebben die je altijd al voor ogen had. Je je bezig kan houden met het werk wat je wil doen. En je uit de wind wordt gehouden voor allerlei vragen en details waar je je niet mee wil vermoeien.

De vraag is alleen. Is dit scenario alleen haalbaar wanneer je eerst een team hebt gebouwd en je een Online Business Manager aan hebt gesteld? Ik denk het niet.

Er zijn een aantal missende schakels in dit verhaal. Ik hoor het zo vaak terug van ondernemers. Dat ze blij zijn met hun business coach. Maar dat er ook een aantal zaken, en terecht natuurlijk, onbesproken blijven. Dat is wat ik doe als Strategisch Business Manager. Samen kijken we hoe je weer een bedrijf kunt creëren waar je ruimte, energie en een team hebt om de groei te realiseren die je werkelijk verdient.

Ik ben ook iemand die de ruis weghaalt. Samen onderzoeken we wat het verschil gaat maken in je bedrijf. Welke keuzes je te maken hebt waardoor er weer ruimte, energie ontstaan en de juiste mensen op de juiste plek komen te staan.

Want een bedrijf laten groeien kost behalve geld, tijd, ook verschrikkelijk veel energie. En precies dat is waar ik ondernemers vaak op vast zie lopen. Energie als in taken doen die niet meer kloppen. Als in tijd en ruimte hebben in je hoofd om te doen wat er gedaan moet worden voor de groei. Energie als in teamleden die niet functioneren in je team. Processen die niet meer op orde zijn. Misschien ook wel de richting die je bent opgeslagen met je bedrijf die niet meer klopt bij hoe je wil leven of wie je bent als mens. 

Het verschil tussen een OBM en een Strategisch Business Manager

Een Online Business Manager is een onderdeel van je team. En kun je inzetten om projecten of teamleden aan te sturen. De OBM is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie. En is het aanspreekpunt van het team. Als Strategisch Business Manager sta ik naast de ondernemer als adviseur. Ik help met wat er nodig is om meer ruimte en energie vrij te maken voor groei. Met het vergroten van draagkracht. En van het samenstellen van een kloppend team. Ik manage de groei. Mijn rol kan structureel zijn. In het begin bijvoorbeeld intensiever en later wat minder regelmatig. En natuurlijk doet iedere OBM het op zijn of haar eigen manier. Ben je benieuwd wat een Online Business Manager doet? Lees dan deze blog.

Ik merkte vooral het grote verschil in het stuk managen zelf. Ik werk bijvoorbeeld niet op uurbasis. Maar met een vast bedrag per maand. Onze samenwerking is gebaseerd op strategische sessies. En tussendoor hebben we een kort lijntje via Business What’s App of de mail. Ik kan ingezet worden als vertrouwenspersoon en sparringpartner. Maar ook om je te helpen met het werven en bouwen van een kloppend team. Mijn werkwijze bestaat altijd uit maatwerk op basis van de vraag die wordt neergelegd. We starten altijd met een uitgebreide Business Energy Audit. Om te zien wat de energielekken zijn in je huidige werkweek, team en werkwijze. Maar ook waar de groeikansen liggen. Zodat we vervolgens weten aan welke knoppen we te draaien hebben. 

In het verleden is het vaak voorgekomen dat ik alles eerst opzet met en voor de klant. In het team. En de operatie. En dat ik vervolgens wel een uitvoerende OBM aanhaak om vervolgens het team te managen. Als uitvoerende OBM waren mijn maandelijkse facturen beduidend hoger omdat ik veel uren maakte in het bedrijf en het team. Maar ik zag ook dat dit niet altijd even duurzaam was. Omdat er andere vraagstukken lagen. Die echt voor stroming en groei zorgden.

Hoe meer ruimte er is om overzicht te krijgen. En te zien wat er nodig is voor groei. Hoe minder tijd en geld er verloren gaat aan handhaven van iets wat op de langere termijn niet altijd meer werkt. Hier moet je op letten wanneer je je team gaat uitbouwen. 

Wanneer is het interessant om een kennismaking in te plannen? 

Wanneer je werkt met een team maar het loopt nog niet soepel. Je voelt je nog niet ontzorgd. Sterker nog, het kost je meer energie dan dat het je oplevert. Je wil zo graag een andere werkweek maar je agenda zit ramvol. Je weet niet zo goed wat je volgende stap is. Een manager als in een Online Business Manager om je team aan te sturen is een te grote stap. Maar je mist een extra paar ogen in je dagelijkse operatie om het slimmer aan te pakken. 

Ik kijk en denk graag met je mee. Hier boek je een kennismaking.