We staan aan de vooravond van een fonkelnieuw jaar. 4 kwartalen. 12 maanden. 365 dagen. Nieuwe seizoenen en onbeschreven bladzijden. 
Ik gun het je om even heel bewust stil te staan bij het verstrijken van de tijd. Ieder moment bewust te vieren. En stil te staan bij groei. 

De jaarwisseling is hierin nog een tikkeltje extra bijzonder. Of je dit nu vlak voor het nieuwe jaar leest. Of wanneer het nog ver weg voor je is. Zie dit moment als jouw eigen persoonlijke jaarwisseling.

In deze blog ga je kijken naar het jaar dat voor je ligt. Je neemt mee wat je wil. En laat bewust datgene achter wat je niet meer nodig hebt. 

Reserveer in de komende periode de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Niet alleen met het letterlijke invullen van de vragen. Maar ook om hierover na te denken. Aan de slag te gaan met de vragen die je richting gaan geven en helpen met het maken van jouw plannen voor het nieuwe jaar. 

Ik kan me zo voorstellen dat je hier meerdere momenten voor wil reserveren. Om met het raamwerk van jouw jaar aan de slag te gaan. Te reflecteren en na te denken hoe je het zou willen. En vervolgens maand per maand in te vullen. Je kan ook starten met het plannen van je vrije dagen, je vakanties en je privéafspraken. En vervolgens je zakelijke afspraken. Je werkzaamheden. Themadagen. En ruimte reserveren voor het werken aan jouw eigen groei. Bouwen aan je eigen business. Alles kan. En mag. Het is jouw jaar. Jouw planning.

Maak het tot een fijn moment voor jezelf. Je kunt geen fouten maken. Als je uiteindelijk niet tevreden bent, start je gewoon weer opnieuw. Je kan jouw plannen ook eerst uitwerken in je notitieboek. All is well.

En weet ook: een planning is een richtlijn. Geen wurgcontract met jezelf. Maak het licht. Leuk. Gezellig. Warm. Brand wat kaarsjes. Pak er een dekentje bij. Doe warme sokken aan. Zet een grote kop thee en pak wat lekkers. Zet een fijne playlist op. Zet je notificaties uit en ga op ontdekkingstocht met en in jezelf.

Heel veel plezier! En mocht je het lastig vinden om hier zelf de tijd en ruimte voor te maken. Weet dat je meer dan welkom bent om aan te sluiten bij het online eindejaarsevent op 2 december 2022. Deze organiseer ik ieder jaar om samen stil te staan bij het afgelopen jaar. En ruimte te maken voor het nieuwe jaar. En alles dat zich aan mag dienen. 

Jaarthema & woord

Wat voor mij al jaren heel goed werkt is het kiezen van een woord voor het nieuwe jaar. Een soort thema en intentie. Wat zowel voor mijn privéleven als mijn bedrijf geldt. Zo was het woord voor 2022 magie en ruimte. In 2021 draaide het voor mij om thuiskomen. En voor 2023 voel ik het thema ‘groei’. 

Ik raad je aan om ook een woord te kiezen.

Zie dit woord als een kompas wat je met je meeneemt op reis. Wanneer je voor keuzes komt te staan of bepaalde kansen op je pad krijgt, kun je ze altijd even naast jouw woord leggen. Je voelt dan vanzelf of het klopt.

Aanvullende reflectie vragen voor het maken van jouw planning voor 2023 

 

1. Stel je voor dat je over een jaar weer bij jezelf incheckt en 2023 alvast gaat afronden. Hoe wil je je dan voelen? En hoe wil je terugblikken op het afgelopen jaar? Wat is er dan gebeurd? Veranderd? Hoe ziet je leven en je bedrijf er dan uit? Wat was de rode draad in jouw jaar? En hoe heb jij jouw jaarthema geleefd?

2. Om dit gevoel te verankeren kun je jezelf in de aankomende decembermaand alvast een brief schrijven, met de datum op december 2023. Je schrijft dus als het ware jezelf een brief vanuit de toekomst. Hoe voelt jouw toekomstige zelf zich? Hoe is je leven veranderd? En wat heeft dit je gebracht?

3. Zoom vervolgens in op dat gevoel en op de veranderingen die hebben plaatsgevonden. En noteer deze veranderingen voor jezelf. Maak hierin geen onderscheid tussen grootse momenten en kleine details.

4. Bekijk vervolgens wat er nodig is om deze veranderingen door te voeren in het komende jaar. Wat heb je hiervoor te doen? Te leren? Los te laten? En te omarmen?
Zijn dit zaken die je alleen aan kan pakken? Of heb je hierin hulp nodig? Beschrijf dit voor jezelf.

5. Maak het vervolgens nog iets concreter voor jezelf. Kijk wat de volgorde mag zijn van de zaken / veranderingen die je door wil voeren. Stel je voor dat je op 3 december 2023 graag (ik zeg maar iets) 5 kilometer aaneengesloten hard wil lopen en een volgeboekt klantenbestand wil hebben, en dit met 4 dagen per week werken. Hoe ga je hier vervolgens mee aan de slag in jouw maanden, weken en dagen?

6. Kijk ook naar de volgorde waarin je bepaalde zaken aan wil pakken. Daarom vind ik het ook altijd erg handig om met kwartaalthema’s te werken. Wat voelt voor jou het meest dichtbij? Dan kun je dat als jouw kwartaalthema voor het eerste kwartaal kiezen.

7. Je kunt alvast heel duidelijk voelen wat je voor volgend jaar niet meer wil. Neem dit ook alvast mee in je spelregels. Wat ga je niet meer doen, uitbesteden, toleren? Dit kan je heel veel inzicht geven in wat je vervolgens wel wil in het nieuwe jaar.

8. Breng voor jezelf nog een keer opnieuw jouw ideale werkweek in kaart. Hoeveel klanten zie je dan, wel of niet? Hoe help je ze idealiter? Met wie werk je samen? En op welke momenten? Wat zijn jouw werkdagen? En wat is je beschikbaarheid? Wanneer ben je vrij? Hoe wil je communiceren en via welk medium? Werk je met lanceringen of juist niet? Hoe ziet jouw verkoopproces eruit? Hoe meer je jouw ideale plaatje weet, hoe meer informatie jij hieruit kunt halen om jouw jaar concreter in te vullen. En wil jij in 2023 je dagen indelen per thema? Dus een klantendag, een contentdag, een vrije dag, een CEO dag? Voel wat hierin voor jou past.

9. Neem ook altijd je privé leven mee in jouw jaarplan, wie wil je volgend jaar vaker zien? Waar wil je meer ruimte voor reserveren? En wat wordt jouw focus privé? En stel je voor dat jouw focus sowieso meer op je privé leven komt te liggen in 2023, hoe ga je dit vormgeven in jouw planning?

Neem hier de tijd voor de komende weken. Schrijf regelmatig in je notitieboekje of dagboek. En kijk of je jouw agenda voor 2023 alvast kunt plannen met je nieuwe spelregels en vrije momenten. 

Vind je het lastig om hier zelf de tijd en ruimte voor te maken? Weet dan dat je welkom bent bij het online eindejaarsevent. Samen met een groep ondernemers duiken we in de afronding van 2022 en maken we bewust ruimte voor het nieuwe jaar. 

 

Wil je samen het jaar afronden en voorbereiden voor 2023?

Bewust stilstaan bij jouw 2022, je stappen evalueren en je groei van het afgelopen jaar vieren. Zodat je opgeruimd en voldaan het jaar kunt afronden. En je met helderheid en een krachtige intentie het nieuwe jaar start.