Korte versus lange termijn plannen. Daar is deze periode perfect voor. Om te kijken wat je op korte termijn nog wil doen. In deze laatste twee maanden van het jaar.

Maar je kunt ook alvast plannen maken voor de langere termijn en daarin is een jaar natuurlijk relatief. Je kunt nog veel verder kijken dan dat. Zo had ik vorige week nog een afspraak met een van mijn vriendinnen die in loondienst zit. Ze had haar ambitie kenbaar gemaakt aan haar directeur. En in het gesprek kwamen ze op een meerdere jaren plan. Haar nieuwe rol werd een duidelijke stip op de horizon. En om daar te komen gaat ze nog meer ervaring opdoen en krijgt ze extra coaching en de mogelijkheid om een opleiding te volgen.

Hoe gaaf is het om dit ook voor jezelf te doen als ondernemer? Om je eigen perspectief te schetsen? En daarin dus niet alleen naar 2023 te kijken maar ook naar de komende jaren. Wanneer je me kent weet je hoe gaaf ik het vind om met tijd te spelen. Dit geeft altijd zoveel inzichten en inspiratie.

Het helpt om boven alles uit te stijgen en om hopelijk minder druk op de nabije toekomst te leggen. Om bijvoorbeeld nog even alles uit de twee laatste maanden te moeten halen.

Als het ons gegeven is hebben we de tijd. En laten we de tijd dan ook nemen. Dat wil zeker niet zeggen dat ik geloof in stilstand. Maar ik geloof wel in bezielde actie. En je energie eren onderweg.

Ontspannen aan de oliebollen en bitterballen

Het kan ontzettend verleidelijk en makkelijk zijn om te blijven zwemmen in alles wat er op korte termijn van je wordt gevraagd.

Zo ga je steeds harder en harder rennen om alles voor de feestdagen af te ronden.
Zit je ergens ook misschien wel voldaan bij de kerstboom. Maar ligt vervolgens 2023 als een groot gapend gat voor je open. En zit je opeens toch iets minder ontspannen aan de oliebollen en bitterballen. Ik schets het even groots en meeslepend. 🙂

De illusie dat je een heel jaar vooruit kunt plannen heb ik zeker lang geleden losgelaten. Je kunt nooit bedenken hoe alles precies gaat lopen. Maar een intentie, duidelijke doelen en bijbehorende acties zijn ontzettend krachtig.

En in mijn ogen essentieel.

In hoe ik naar het leven kijk, en in mijn samenwerkingen sta, geloof ik altijd in én én.

Dus zowel reflecteren met de kaarsjes aan als vervolgens hele duidelijke stappen formuleren.

Voelen wat klopt en wat niet, en daar vervolgens soms hele harde keuzes aan verbinden.

Je energie eren maar wel door de weerstand heen bewegen wanneer je wil groeien.


Korte termijn pijn, lange termijn fijn

Deze week had ik het er nog over met een van mijn 1-op-1 klanten. En dit thema kwam ook naar voren in mijn mentorship.

Dit is een periode van lastige keuzes maken en soms ook moeilijke gesprekken aangaan. En dit is natuurlijk niet iets waar veel mensen zin in hebben. Ik ook echt niet.

Maar om bij het licht te komen moet je soms ook het donker aankijken. En durven kiezen voor jezelf en jouw welzijn op de langere termijn. Maar ook gewoon soms de lastige keuzes durven maken.

Korte termijn pijn, lange termijn fijn. Dat is echt waar ik in geloof. Maar ook waar november voor staat in de natuur.

Alles durven aankijken wat niet meer stroomt. Waar geen leven meer in zit.
En je kunt het absoluut meenemen naar jouw langere termijn.

En over een paar maanden in 2023 denken: “Had ik maar” of “Ik wist het toen al”.

Gun het jezelf om los te laten, aan te kijken en in gesprek te gaan deze maand. Wanneer je dat zo voelt ten minste. Een belangrijke disclaimer: gun het jezelf vooral om jouw eigen tempo hierin te voelen en te kiezen. Alles komt op zijn tijd.

Wil je samen het jaar afronden en voorbereiden voor 2023?

Bewust stilstaan bij jouw 2022, je stappen evalueren en je groei van het afgelopen jaar vieren. Zodat je opgeruimd en voldaan het jaar kunt afronden. En je met helderheid en een krachtige intentie het nieuwe jaar start.