In dit blog duik ik in de werking van krachtige keuzes maken en in het bijzonder hoe het maken van cluster besluiten je kunnen helpen om sneller en makkelijker keuzes te maken.

Een cluster besluit is een van de krachtigste keuzes die je kunt maken. Het is een overkoepelende keuze die je niet iedere keer ter discussie stelt zodra er een nieuwe keuze op je pad komt. Je hebt immers eerder de keuze al gemaakt en zo bespaar je op langere termijn een hele hoop gedoe en energie. En dat is wat ik je in alles gun. 

Je hoeft niet iedere keer opnieuw een keuze te maken als er weer een uitnodiging voorbij komt. Scheelt veel energie en headspace.

Waar zou jij makkelijk een clusterbesluit in kunnen maken?

Voorbeelden waar je aan kunt denken: “Ik eet geen toegevoegde suikers”, “Ik werk alleen met klanten samen waarbij ik een 100% ja voel”, “In het weekend ben ik vrij”. 

Voor 2023 heb ik bijvoorbeeld als intentie “duurzame groei”, de keuzes die op mijn pad komen zal ik hier aan linken of ze voor mij kloppen bij de duurzame groei die ik voor ogen heb. Ik wil bijvoorbeeld zakelijk en privé buffers gaan opbouwen, ik focus me eindelijk (long time no see!) op bloggen en minder op vluchtige content via Instagram. Ook wil ik me focussen op het uitbouwen van mijn Let’s Elevate Mentorship voor VA’s en OBM’s (to be) en het schrijven van mijn tweede boek. 

 

mentorship voor VA's en OBM's to be Deborah de Poorter

Of je dat nu wil of niet. Je komt zowat dagelijks voor keuzes te staan. Waar ga je je tijd in investeren? Zijn er diensten, taken of klanten waar je mee gaat stoppen? Ga je je ideale klant aanscherpen? Of misschien wel ruimte maken in je agenda om weer te sporten en iets voor jezelf te doen. Keuzes genoeg, soms zelfs zoveel, dat het je kan verlammen.

Hoe blijf je bij jezelf in een bomvolle wereld vol opties en wat doe je zodra je kansen op je pad krijgt die niet helemaal ok voelen. Of wanneer je niet meer weet wat je nu precies als eerste aan moet pakken op een dag. Of waar je nu ook alweer mee bezig bent. Of gelukkig van wordt. Energie van krijgt. 

Vaak voelen we onder de oppervlakte wanneer verandering onderweg is. Maar is het durven erkennen van de keuzes die hierbij komen kijken best spannend en soms zelfs confronterend. Neem hier de tijd voor. En wees hierin ook lief naar jezelf. Je hoeft niet met een botte bijl door je leven en je bedrijf te gaan. Het kan wel helpen om regelmatig de balans op te maken en te signaleren bij jezelf wat er allemaal speelt onder de oppervlakte.

Waar je naar verlangt, waar je al een tijd tegenaan hikt en wat je hiermee gaat doen. Een besluit nemen kan al zoveel ruimte geven. Ook als dat een besluit is voor over een tijdje. Je weet dat je een keuze hebt gemaakt. En dat werkt zoveel krachtiger dan maar blijven malen. Dit zorgt voor ruis en een energielek. 

Met malen bedoel ik niet de rijpingstijd, iedere keuze heeft tijd nodig om tot stand te komen. Dit proces hoef je niet te versnellen of af te dwingen. 

Net zoals de natuur haar eigen ritme kent, mag jij dit ook bij jezelf gaan ontdekken en erop vertrouwen dat de juiste keuzes voor jou wel volgen.

 

Clusterbesluiten die je ruimte en rust opleveren 

Op welke fronten van je leven of bedrijf zou je wel wat clusterbesluiten willen nemen? Wat hierin kan werken en het tot een routine te maken is om niet teveel tegelijk op je bordje te nemen. Het gaat er juist om dat het je zo min mogelijk energie gaat kosten.

Krachtige keuzes kun je maken zodra je duidelijk en eerlijk bent naar jezelf toe. Want als je niet eerlijk of duidelijk naar jezelf toe bent dan kan je dat al helemaal niet zijn naar anderen. Dus hoe meer je durft te vertrouwen op wat voor jou goed en niet goed voelt, hoe meer je je eigen voorwaarden en spelregels kunt gaan creëren.

Inzicht in waarom je dingen doet zoals je ze nu doet en vervolgens stoppen met wat niet meer werkt gaat je zoveel ruimte opleveren. Alles wat ruis veroorzaakt is een energielek. Energie die je nodig hebt voor jouw groei.

En voor het leven wat je wil leven. Het bedrijf dat je wil bouwen. En dat is wat ik je zo ontzettend gun.

En weet: niet kiezen is ook kiezen. Zo ontzettend cliché maar wel waar.

Het kan soms zo moeilijk lijken om te kiezen voor wat je het allerliefste wil. Maar ik beloof je, zodra je over de drempel bent, wordt het direct lichter. En leuker.

De weg naar een keuze toe

Veel ondernemers verliezen veel tijd in de twijfel modus en blijven wikken en wegen om tot een keuze te komen. Wat interessant is om jouw eigen weg naar een keuze toe te ontrafelen. Ben je doelgericht of meer een twijfelaar?

Dan kun je zien of je in de toekomst een kortere route naar een keuze kan nemen. Of dat het juist voor je werkt om bijvoorbeeld even een keuze te parkeren en lekker even in de week te leggen. 

Hoe ontstaat bij jou een keuze?

Stel je voor: je krijgt een leuke aanvraag in je mailbox van een potentiële klant.
Alleen is de vraag niet precies wat jij aanbiedt en heb je ergens een wat twijfelend gevoel. Maar als je kijkt naar wat ze vragen dan weet je dat je het kan. En ben je ook wel eerlijk naar je bankrekening toe. Je kan het geld best goed gebruiken. 

Wat doe je vervolgens? Parkeer je de vraag? En ga je verder met je dag? Of neem je even de tijd om na te denken? Ga je in gesprek en kies je daarna wat je doet? Of voel je al dat je het niet gaat doen maar stel je de nee nog even uit?

Vragen die mij helpen zijn:

Wat levert je huidige manier van keuzes maken je op?
En wat kost het je?
Wat wil je hierin veranderen? 

Hoe dat bij mij werkt is dat ik meestal in een seconde weet wat het antwoord is. In het verleden ging ik dan met dit voorgevoel in gesprek. Soms zelfs in gevecht. Dan komt je gezonde verstand ertussen en wil je ratio van alles tegen je intuïtie inbrengen. Dit is een enorm vertragende factor. Herkenbaar?

 

Mentorship Deborah de Poorter VA OBM

 

Ik deel graag een sprekend voorbeeld met je:

Een boekencontract afsluiten met een uitgeverij terwijl mijn intuïtie nee schreeuwde. Maar mijn ego zich gestreeld voelde door het compliment. Mijn hoofd en hart wilden heel graag een boek uit laten geven via een uitgeverij. Ik had al eerder een boek uit laten geven maar dan in eigen beheer. Nu zou ik een jaar lang worden begeleid door een ‘echte’ redacteur die bij diverse uitgeverijen had gewerkt. Hier zou ik het schrijverswerk wel eens even écht gaan leren. Het onderwerp van het boek was iets waar ik helemaal niet meer mee bezig wilde zijn. Dat boek had ik letterlijk gesloten. Dit vertelde ik ook iedere keer dat ik met de uitgever belde. Ik heb hem vier keer gesproken voordat ik overstag ging. En iedere keer voelde ik dat ik het niet moest doen.

Het uiteindelijke resultaat? Het boek is er niet gekomen. Godzijdank. Maar ik heb wel een jaar met mijn kiezen stijf op elkaar een boek zitten schrijven in mijn vrije tijd, weekenden lang en feestjes afgeslagen omdat ik een boek moest schrijven. Dat niet echt mijn boek was. Ik kan wel schrijven maar het moest een heel informatief en theoretisch sterk handboek worden. Ik had het hele jaar hele inhoudelijke interviews afgenomen met medisch specialisten over dit thema. En hoe langer ik op zoek ging naar de kern van mijn boek hoe verdwaalder ik raakte. 

Dit was niet mijn manier van schrijven. Mijn redacteur voelde voor mij ook niet echt een ondersteunende factor. Mijn onzekerheid werd alleen maar meer aangewakkerd. Met als klap op de vuurpijl een ontzettend onverwacht ontslag van de uitgeverij. 

Terwijl ik klaar zat voor ons telefoongesprek met een vragenlijst voor mijn neus met vragen als: Wanneer komt het boek uit? Hoe ziet de promotietour eruit? Hoeveel tijd moet ik hiervoor reserveren? Vol verwachting en enorm zenuwachtig ging ik het gesprek in. En zij begon met “Het spijt me, maar ik heb slecht nieuws”. Daarna ging het snel. Ze bleek al gesproken te hebben met de uitgever en het besluit was genomen. Er was geen discussie of gesprek meer mogelijk. Ze trokken de stekker per direct uit mijn boek. Weg jaar werk. Het zou teveel tijd kosten om er een goed boek van te maken. Tijd en geld wat ze er niet in wilden investeren.

Uiteindelijk gaf ze me nog de nekslag mee destijds. Dat ik niet zo goed kon schrijven. Dat het voor sommigen toch wel moeilijk is en dat het ook echt een vak was. Dit moment heeft zoveel voor mij betekend. Het heeft mijn zelfvertrouwen een deuk gegeven. Maar het heeft me nog meer positiefs gebracht en een van de clusterbesluiten die ik toen nam is dat ik vanaf toen altijd zou luisteren naar mijn intuïtie. Ook al kon mijn hoofd er misschien niet bij. Zou het op papier geen slim besluit zijn. Als ik ergens in mijn lichaam een twijfel voelde fluisteren dan was dat mijn besluit. Nee. 

Dit was een dure les in tijd en vertrouwen. Maar zo ongelofelijk waardevol. Dit was in het jaar 2017 waarin ik steeds sterker voelde dat ik fulltime wilde ondernemen. 

Twee jaar ervoor had ik me al laten registreren bij de KVK voor de lezingen en workshops die ik gaf. Maar met deze inkomsten kon ik geen onderneming gezond laten draaien. Ik werkte in dit jaar als VA en had geen invloed op hoe mijn zomer eruit zou komen te zien. Dit omdat de uitgeverij dit zou besluiten. Ik moest het hele land door als zij dat zouden willen om mijn boek te promoten. Om over een onderwerp te praten waar ik niet meer over wilde spreken. Er is mij destijds een heleboel bespaard gebleven. En waar ik eerder over schreef, dat de urgentie blijkbaar hoger was dan ik zelf in de gaten had.

Het ondernemen werd hierin vervroegd op mijn pad geslingerd. Iets wat onder de oppervlakte al langer sluimerde. Leven op mijn manier en in mijn ritme. Dat was iets waarvan ik dacht dat het ondernemen me zou kunnen helpen.

En omdat het boek niet doorging ontstond er direct ruimte voor mijn onderhuidse verlangen.

Ik kreeg steeds meer aanvragen om als VA samen te werken met klanten. Eigen klanten. Ik waagde vrij snel de sprong en een paar maanden later kon ik fulltime ondernemen. Een droom die uitkwam.

Krachtige keuzes zijn in mijn ogen keuzes die kloppen bij hoe je wil leven en ondernemen. Keuzes waarin je trouw bent aan je visie, normen en waarden en waarin je luistert naar je intuïtie. Ieder besluit wat je nu neemt is iets wat je later weer aan kan passen en terug kunt draaien als het in de praktijk toch niet goed voelt of niet voor je werkt.

Speel, ontdek en kies vervolgens wat voor jou werkt. Dat zijn de krachtigste keuzes. Durven af te wijken, in plaats van naar anderen kijken en jezelf als raadgever inzetten. Hoe krachtig is dat!

 

Let's Elevate Mentorship voor VA's en OBM's (to be)

Systemen, checklists en alle basics kun je overal krijgen en leren. Doorgroeien naar een volgend level als VA / OBM (to be) vraagt in mijn ogen dan ook om iets heel anders.
Het investeren in jouw innerlijke groei, kiezen voor een hogere standaard en het verstevigen van je werkwijze. 
Daar begeleid ik je in mijn mentorship met liefde bij.

De volgende ronde van het mentorship gaat in het voorjaar van 2023 van start.