Tijdens de laatste maandelijkse online plan workshop ontstond er een mooi gesprek onder de deelnemers. Een gesprek over de verschillende rollen die we in ons eigen bedrijf hebben. En vaak allemaal tegelijk moeten spelen. De rol van directeur en werknemer bijvoorbeeld. En hoe deze met elkaar samenwerken (of niet) in het normale dagelijkse leven. En vooral in onszelf.

Ik zag direct het typische beeld van een ouderwetse directeur voor me. Een kalende plek op zijn grijzende achterhoofd. Een net, iets te strak, grijzig pak. En een hele strenge blik inclusief ouderwets montuur. Deze directeur ziet altijd wat er nog niet is gebeurd, wat er nog niet klopt en is heel streng op de resultaten. Ik vroeg of iedereen eenzelfde beeld had van hun eigen innerlijke directeur. Bij sommige was het een strenge man. Bij anderen een hele stoere vrouw. Maar streng voerde wel de boventoon.

Toen kwam mijn crush van het moment naar boven. Jacqueline Carlyle. Een fictief personage uit de Netflix serie The Bold Type. Jazeker, kijk ik (weer) Netflix. En laat ik me nog inspireren ook. Foei, wat kan ik toch zoveel meer inhoudelijke dingen doen met mijn tijd. Ach, een dekentje en Netflix blijven lekker.

Deze serie is een soort Sex and the City maar dan van deze tijd met jongere millennial meiden die bij een hip tijdschrift werken in New York City. Jacqueline is de hoofdredacteur van het tijdschrift. En voor mij het toonbeeld van leiderschap. Hoe zij leiding geeft, haar team met zich meeneemt en voor zich wint op een hele zuivere en mooie manier, maakt me iedere keer bijna aan het kwijlen.

Zij is het tegenovergestelde van de strenge grijze man in pak. Ze straalt volledige vrouwelijkheid uit maar weet heel goed wat ze wil, hoe ze het wil en sterker nog, ze zet haar hele team in hun kracht zodat zij boven zichzelf uitstijgen.

Ja, het is een serie, het is mierzoet en misschien een droombeeld. Maar ik ben ervan overtuigd dat we allemaal wat meer Jacqueline in onszelf mogen uitnodigen wanneer we het hebben over leiderschap. En dan nog niet eens richting je eventuele team. Maar richting onszelf.

Want hoe moeilijk is het om echt vrij te zijn?
Je eigen beschikbaarheid te regelen?
Te reageren wanneer je wil?
Te werken wanneer je wil?
Goed voor jezelf te zorgen?
Je eigen vrije tijd te bewaken?
En dan ook echt vrij te zijn?

We hebben het allemaal over werken en leven op onze eigen voorwaarden. Maar in de praktijk worden we hier dagelijks op getest. En wie laat jij dan reageren? Jouw innerlijke directeur met de zweep? Of met de liefdevolle blik van Jacqueline? Die zowel voor jou, je team als je klant zorgt?

Ik zie dit zelf als één grote leerschool. Ik heb dagen met mijn innerlijke zweep meneer en steeds meer momenten met Jacqueline. Perfectie bestaat niet. Maar de ruimte voelen om de keuze te hebben, te switchen tussen deze twee, dat maakt het zoveel leuker, makkelijker én lichter.

Benieuwd hoe jij kijkt naar de verschillende rollen in jouw onderneming. En wie jij zelf afwisselt. Ben je meer de werknemer, de directeur of de manager? En wat heb jij nodig van jouw directeur om je werk nog fijner en leuker te maken? En stiekem ook wel benieuwd naar jouw innerlijke directeur. Hoe ziet hij of zij eruit?

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door de heerlijke vrouwen uit mijn online plan workshop. Dankjewel voor jullie inspiratie en openheid. Tot volgende maand!