Dit voorjaar staat voor “korthouden”, mijn vaders zijn Zeeuws-Vlaamse vertaling van een lenteschoonmaak. Ik heb flink huisgehouden. In huis. Achter de schermen bij mezelf en samen met mijn klanten. Heerlijk om op te schonen. En ruimte te maken voor al het nieuwe dat mag ontstaan.

Ruimte maken in je bedrijf met een lenteschoonmaak

Wil je ook ruimte maken in je bedrijf? Denk dan eens aan de volgende zaken. Dit vind ik persoonlijk een ‘lekkere’ generale repetitie.

– Opzeggen abonnementen die je niet gebruikt
– Opschonen documenten (zowel in je Drive, op je pc als in huis)
– Weggooien pagina’s die je niet meer gebruikt in je website (De pagina’s niet zomaar weggooien wanneer ze nog online staan)
– Opschonen inbox en uitschrijven nieuwsbrieven die je niet meer wil ontvangen

Vervolgens kun je nog een stapje verder gaan.

Breng bijvoorbeeld je klantreis in kaart, wat is de route die jouw klanten afleggen?

Welke zijstapjes zijn op dit moment niet meer nodig? Wat is niet meer van toepassing met jouw huidige boodschap? Welke diensten, berichten en producten passen niet meer in jouw huidige aanbod en klantreis?

Wat kun je opschonen? Om steeds meer tot de essentie te komen. Voor jezelf. En voor jouw potentiële klant?

 

Ruislijstjes helpen je om te zien wat niet meer werkt of past

Je hoeft niets zomaar weg te gooien. Maar het kan je wel helpen om bepaalde zaken offline te halen. In een archief te plaatsen. Om zo jouw route en positie te verstevigen. En te verankeren.

Dit kun je op al je processen toepassen, zoals de onboarding van nieuwe klanten. Of met de onboarding van een nieuw teamlid. 

Opschonen is voor mij ook het kijken naar zaken die niet helemaal kloppen. Die als het ware ruis veroorzaken. Wanneer je me kent weet je dat ik het vaak over ruislijstjes heb. Een ruislijstje is het inzichtelijk krijgen wat je allemaal meedraagt op je interne harde schijf. 

Welke samenwerkingen knellen en wat knelt er precies? Wat blijf je maar uitstellen, maar blijf je wel maand na maand op je agenda zetten? Welke klant past al lang niet meer? Welke prijs schuurt steeds meer?

Dit kun je ook privé doen. Wanneer je net zoals ik in een hele lange verbouwing zit worden je ruislijstjes langer dan lang. Maar het helpt wel om te zien waar er ruimte mag ontstaan.  

Hoe dichterbij de lente we komen, hoe dichterbij helderheid gaan komen.

Wanneer je niet zo goed weet welke kant je op wil met je bedrijf. Helpt het enorm om eerst op te schonen. Zo weet je in ieder geval heel duidelijk wat je niet meer wil. Wat niet meer past. En kom je steeds dichterbij wat wel past.

En zeg nooit nooit natuurlijk. Dat is iets wat ik ook heb geleerd in het ondernemerschap. Ik heb nog wel eens gezegd “ik ga nooit meer een event organiseren”. En nu begint het toch weer wat te kriebelen bijvoorbeeld.

Je mag altijd terugkomen op keuzes.
Je mag opnieuw kiezen.
Altijd.

Op een hele fijne lenteschoonmaak!