De afgelopen jaren kwam ik terecht in een online wereld van snelgroeiende en succesvolle ondernemers. Zij investeren in hun groei. Houden van ontwikkeling. Zien altijd mogelijkheden voor groei. Veel van hen groeiden zo snel dat ze het al snel niet meer alleen konden doen. Ze gingen werk uitbesteden. De een gekaderde projecten, anderen namen een VA of een compleet virtueel team aan.

Soms kan het lijken alsof je alleen kunt groeien wanneer je een team bouwt. Ik denk dat je op heel veel verschillende manieren kunt groeien. En dat je prima kunt groeien zonder team. Niet iedereen is klaar voor het uitbesteden van werk of het bouwen van een team. In mijn ogen ook twee compleet andere takken van sport.

In het ondernemerschap komen zoveel dingen op je af die je alleen maar mee kunt maken in de praktijk. Zo kun je voelen, meten en ondergaan of het voor je werkt of niet. En stel je voor dat je op een dag op een zijspoor zit en voelt dat je niet op het juiste pad zit. Je kunt altijd weer terug. Geen man overboord. Misschien een klein deukje in je ego en portemonnee. Groeien kost vaak geld, tijd en energie. Maar je ontdekt de antwoorden vaak in beweging. En fouten maken hoort erbij.

Hoe waardevol kan het zijn het wanneer je als ondernemer je vooral kunt richten op je zone of genius. Jouw talenten. Dat je je week zo inricht zoals jij wil. En dat anderen om je heen vooral doen waar zij mega goed in zijn. Zo groei je samen sterker dan alleen. Zo zijn deze ondernemingen grootser dan groot gegroeid. Daarom leek het bouwen van een team mij het gouden ticket naar gezonde groei. Maar op deze manier ondernemen kan ook zonder team.

Een team managen heeft niet zozeer met ondernemen te maken

 

In mijn praktijk bleek het bouwen van een team niet direct het ticket naar vrijheid. Een team managen en begeleiden heeft niet zoveel met ontzorgen te maken. En dan bedoel ik je ontzorgd voelen als ondernemer. En dat is het gevoel wat je wil geven wanneer je ondernemers ondersteund in hun groei en vooral ook hebben als klant. Ik was vooral op zoek naar een bepaalde ritme, ik wilde meer ruimte in mijn agenda om te kunnen schrijven bijvoorbeeld. Dat is gelukt zoals je ziet.

Als VA vond ik het lastig om niet in alles toegevoegde waarde te kunnen bieden zoals ik dat voor ogen had. Ik kreeg een aantal uren per maand en een lijst met to-do’s. Die to-do’s hoorden vaak bij de dagdagelijkse werkzaamheden of projecten met een deadline zoals een event, lancering of nieuwe dienst. Daar gingen vaak alle uren al naartoe en dan had ik nog niets kunnen doen aan wat ik graag wilde. Ik wilde mijn klanten zo graag helpen groeien maar raakte tegelijkertijd zelf verstrikt in het respecteren van de uren en het budget.

Niets ten nadele van VA’s. Ik weet dat ieder uur keihard werken is. Een team bouwen was voor mij niet de meest makkelijke stap in mijn groeiwens. Werk uitbesteden of een team hebben zijn twee hele andere dingen. Ik vind het prima om op dit moment projecten uit te besteden. Maar mijn eigen team aansturen gaf mij enorm veel stress. Ik voelde veel meer druk en verantwoordelijkheid dan toen ik het alleen deed.

Groeien kun je op zoveel verschillende manieren. Het is iets heel anders om je werk heel goed te doen en daarin te groeien. Beter te worden in wat je doet. Dat heeft nog niets te maken met het managen van een team. Als je daar van nature heel goed in was geweest had je dat wel gedaan. Een team managen en begeleiden in hun werk. Aansturen op hun kwaliteiten. Bijsturen wanneer het niet goed gaat. Aanvoelen wat ze nodig hebben.

De schakel zijn tussen de ondernemer en het team

 

De vraag is vooral wat je hierin wil. Wil je alle petten dragen. Van manager, artiest én ondernemer. En hoe je deze groei voor je ziet in de nabije toekomst. Als ZZP’r is het prima om op een gegeven moment bepaalde onderdelen van je bordje over te dragen aan iemand anders. Kijk bewust wat je wil dat je investering oplevert en hoe jouw teamlid bij kan dragen aan jou groei.

Wanneer je er klaar voor bent om een van de petten af te doen en je ruimte hebt om te investeren. Gefeliciteerd! Er zijn verschillende wegen die je nu kunt bewandelen. Het ligt eraan wat jij vooral zelf graag wil blijven doen en waar je op leegloopt qua energie en tijd. Kijk of je wil starten met een iemand die een aantal taken tegelijk op zich neemt of verzamel experts om je heen die heel goed zijn in één onderdeel. Wat ik bijvoorbeeld ook veel zie bij ondernemers die al even bezig zijn en vooral in hun zone of genius willen opereren is dat zij op een gegeven moment op zoek gaan naar een schakel. Een schakel tussen zichzelf en het team.

Deze rol wordt ook wel de integrator genoemd. De integrator maakt de visie van de ondernemer, die in deze boeken de visionair wordt genoemd, concreet. Hij of zij is de schakel en haalt alles wat niet nodig is om te weten voor de ondernemer bij hem of haar weg.

Dat is ontzorgen pur sang. Zo je bedrijf bouwen dat je zelf niets meer van de uitvoer weet. Je er als het ware buiten staat. En je er dus bovenuit kunt stijgen en je bedrijf op die manier kunt laten groeien. Als je zover bent in je bedrijf dat je op deze manier je team kunt uitbouwen dan hoop ik dat je vooral heel trots bent op waar je staat. En dat je goed geïnformeerd en voorbereid je volgende groeistap maakt.

Er zijn geen gouden regels die voor iedereen werken

 

Sommige startende ondernemers besteden al heel snel werk uit en denken al in de aanloopfase aan het bouwen van een team en anderen die al jaren bezig zijn doen het liever nog op eigen houtje. Er zijn geen gouden regels. Dat is precies wat ik je mee wil geven.

Het gaat erom dat je jouw bedrijf uitbouwt op jouw voorwaarden.

Het geeft mij op dit moment heel veel rust om mijn bedrijf op te bouwen en uit te bouwen zonder direct in een team te investeren. Dat ik hiermee stopte na het een paar maanden te hebben geprobeerd zag ik eerst als gezichtsverlies. Ik schaamde me enorm.

Ik dacht dat ik aan het groeien was naar het volgende niveau van mijn ondernemerschap. Dat het enorm zwaar voelde en ik meer stress had dan ooit, leek me erbij te horen. Totdat ik aan alles begon te merken dat het niet mijn weg was. Niet mijn voorwaarden. Hoe mooi het erop papier ook uitzag. Het enige wat je dan kan doen in mijn ogen is de stekker er weer uit halen. Een paar maanden later heb ik het bedrijf wat ik hoopte te hebben. Via een omweg. Maar het staat wel precies zoals ik hoopte en meer.

Nu sta ik naast mijn klanten en begeleid ik ze op die manier in hun groei. Zonder ook nog met twee benen in hun bedrijf te staan. Het geeft mij veel meer inspiratie en ruimte voor creativiteit om niet in de uitvoer betrokken te zijn.

Ook al heb ik geen team meer, groeien doe ik absoluut niet alleen. Het is enorm waardevol om groeipartners om je heen te verzamelen die je graag willen zien groeien. Ik werk samen met een business coach die me helpt met mijn groei. Ook heb ik een mastermind clubje waar ik maandelijks mee brainstorm. Goud waard. Het laatste wat ik ondernemers aan wil raden is om het ondernemerspad alleen te bewandelen. Samen kom je zoveel verder en groei je tot grotere hoogtes dan je zelf vaak had kunnen bedenken.

In mijn samenwerkingen met mijn klanten zet ik heel vaak vraagtekens. Bij keuzes, uitgangspunten, stellingen. Soms lijken zaken zo vanzelfsprekend in de drukte van alledag maar dat wil niet zeggen dat het ook voor jou werkt.

Samen nemen we de tijd om opnieuw vraagtekens te zetten. Je krijgt de mogelijkheid om je eigen overzicht te maken en je wordt uitgenodigd om hierin keuzes te maken die kloppen voor jou.

Na het lezen hoop ik dat je voelt dat het klopt waar je naartoe onderweg bent. En dat je altijd bij mag sturen en hulp mag vragen.
Dat je weet wat je nodig hebt om te groeien op jouw voorwaarden.