fbpx

Zoekt en gij zult vinden

Het moment tussen slapen en wakker worden, fietsen, autorijden, douchen, dat zijn momenten waarop je wat in trance gaat. Een eng woord wellicht, maar waar ik vooral dagdromen mee bedoel. Je gedachten gaan wat met je aan de haal, the sky is the limit. Stel je nu eens voor dat alles ook mogelijk zou zijn. Wat zou je jezelf dan bedenken? Wat zou je wensen? Waar droom je van?

Stel dat van het een op het andere moment de geest uit het sprookje van Aladdin voor je verschijnt. Naast dat je je ogen niet gelooft en jezelf waarschijnlijk kapot schrikt, vertelt hij dat je niet drie wensen krijgt, maar een oneindig abonnement. Jij mag alles wensen wat je wilt. En zo zit je om half acht ’s ochtends van het een op het andere moment in je droomhuis. De dag ligt voor je en je hoeft alleen nog maar te doen wat je leuk vindt. Je geliefden zijn gezond en blij. Je hebt het lijf van je dromen en hebt alle kennis en zelfkennis die je altijd wilde. Je bent in balans en al je wensen zijn vervuld. Er is werkelijk niets aan de verbeelding over gelaten. Perfectie is jouw middle name.

En? Denk je dat je gelukkiger bent?

Uit neurologisch onderzoek blijkt dat we gelukkiger worden van de zoektocht naar geluk, de weg naar ons doel of wens toe, dan het letterlijk behalen ervan. Wanneer we als mens (en zelfs als dier) niets meer hebben om naar toe te werken of te streven, dan zullen we inboeten in ons geluksgevoel. Het zoeken zelf blijkt de sleutel tot bevrediging en geluk.

Toen ik dat las slaakte ik inwendig een zucht van opluchting. Ik snapte nooit waarom ik blijer word van het onderweg zijn naar, dan het moment suprême wanneer het dan zover is. Als kind bijvoorbeeld vond ik het idee van vakantie erg leuk, de reis ernaar toe in de auto met mijn walkman en lekkere snacks vond ik ook nog wel interessant, maar eenmaal aangekomen op de bestemming kreeg ik buikpijn en heimwee. Thuis was alles beter. Na de eerste week begon ik wat te ontdooien en eenmaal op de laatste dag had ik het naar mijn zin. Tja, als kind was ik al ‘bijzonder’. Wanneer ik nu op een bestemming aankom, figuurlijk gezien, dan ga ik niet tegensputteren als een klein kind, maar dan heb ik wel vaak al snel een wat onbestemd gevoel. Zo van, en nu? Vaak zag ik dit als ondankbaar. Maar nu snap ik het beter.

Ook ik heb nog steeds regelmatig het idee dat wanneer ik datgene heb bereikt wat ik graag zou willen, dat mijn leven dan anders wordt. Dat ik dan meer zelfvertrouwen krijg, gelukkiger ben, mezelf zelfstandiger of meer ondernemer, schrijver of wat dan ook voel. Natuurlijk is dat op een bepaalde manier ook wel zo. Maar uiteindelijk is het aan onszelf om te bepalen hoe wij onszelf voelen en definiëren. Dat zit hem niet in promotie, een klacht, een ziekte of behaald resultaat. Dat zit in ons.

Herken je die eeuwige hunkering naar groei, ontwikkeling en het idee van die stippen op de horizon? Embrace it.

En stel je voor dat je wil blijven genieten van de zoektocht, maar tegelijkertijd ook wat bewuster stil wil staan bij alles wat je tot nu toe al hebt gedaan en wat je lukt.

Tips om te genieten van de mooie momenten. Ik zou vooral voor tip 4 gaan.

  1. Schrijf ze op. Noteer de gebeurtenis en beschrijf hoe je je voelt, waar je aan denkt, schrijf er een leuke anekdote bij, een herinnering of een idee hoe je dacht dat je je zou voelen. Laat het moment door je hoofd gaan en beschrijf wat er in je opkomt.

  2. Deel ze. Dat kan met een dierbare zijn, via social media, met je moeder of beste vriendin. Wanneer je het uitspreekt dan wordt het vaak nog echter. Soms besef ik pas wat ik heb gedaan op basis van de reactie van de ander. En dan besef ik, even vanuit mijn eigen bubbel, hoe bijzonder het was.

  3. Vang het in beeld. Maak voor jezelf een persoonlijk fotodagboek, dit kan je natuurlijk ook delen via Instagram wanneer je dat wil, maar je kan het ook voor jezelf houden. Zo heb je de bijzondere momenten met een klik verzameld.

  4. Geniet vooral op je eigen manier.

Iedere dag heeft een open einde. Het is nooit klaar. Afgerond. Afgestreept. Wanneer je iedere dag opnieuw kunt creëren, nieuwe ervaringen op kunt doen, kunt besluiten dat je meer wil, dan zit daar voor mij een van de sleutels van geluk. Keuzevrijheid. Het besef dat alles aan verandering onderhevig is. En je daar aan over kunnen geven. Zelfs af en toe wat in kan hangen. Genieten. Met een basisvertrouwen dat alles goed komt.

Veel plezier met jouw zoektocht!

2018-09-11T14:32:21+01:00

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.