Een terugblik naar 2019 en de perfecte croissant in Melbourne

“Wanneer jullie in Melbourne zijn, moeten jullie echt even langs Lune. Dat is een winkel waar ze de allerbeste croissantjes van de hele wereld verkopen. We zagen de eigenaresse zojuist bij Masterchef Australië. Krijgen jullie van ons cadeau.” Aldus een van mijn liefste vriendinnen Laura per bericht.

Tijdens onze maand in Australië wilden we zoveel mogelijk zien, ervaren en natuurlijk als levensgenieters, ook proeven. Dus geen enkele twijfel, eenmaal aangekomen in het frisse Melbourne, wij naar Lune.
We bezochten een van de twee winkels in het culinaire district waar we al andere heerlijkheden aten bij Lucy Liu en Chin Chin.

Het bezoekje aan Lune zinderde nog lang na. Niet alleen omdat ik het meest brosse en knapperige deeg at en de croissants van een compleet ander niveau zijn dan wat ik ooit eerder at. Maar omdat het me zo duidelijk werd daar in die winkel dat focus werkt.

Mijn keuze voor één dienst in 2020 viel daar echt samen. Eerder zocht ik nog wat uitwegen in mezelf. Echt staan voor een keuze is twee. En dat gebeurde in Lune.

Als je niet weet wat voor winkel het is dan maken de rijen wachtende en hongerige klanten je wel nieuwsgierig. Sowieso heb je in Melbourne veel winkels en zaken waar de klanten letterlijk in de rij staan. Hoe aantrekkelijk wil je het hebben? Wanneer ik die rijen zag dacht ik meteen: “hier moet het wel goed zijn”. Zo krachtig hoe dat werkt.

Eenmaal binnen is het interieur simpel, clean, licht en modern. Je oog valt direct op de toonbank. Daar liggen ze. Uitgestald als glanzende juwelen door de liefdevolle aandacht en alle lagen boter. Wat je nog meer opvalt is dat ze hun eigen brand volledig hebben doorgevoerd. Naast de croissantjes serveren ze ook vers gebrande koffie. Hun eigen merk koffie, welteverstaan.

Koffie en croissantjes. Wat een match made in heaven. De geuren en de hele hype eromheen maken je nog nieuwsgieriger. Ze hebben diverse soorten croissantjes. Je hebt ze met gruyèrekaas en ham, met kokos en chocolade, de ‘normale’ natuurlijk, een lemon curd cruffin. Een croissant met amandelen, eentje met kaas en peper en een pain au chocolat. Toen we daar aankwamen werd de voorraad net bijgevuld. Tree na tree bepakt met croissantjes werd binnengedragen. De rij aan klanten werd langer en langer.

Wat maakt dat het zo goed werkt?

Zichtbaarheid werkt. De grootste kwaliteit misschien nog wel meer. En misschien heeft focus hier ook wel een grotere rol in dan we denken.

Daarbij komt zij niet voor niets bij Masterchef. De eigenaresse is van nature geen pastery chef, maar een wetenschapper. Dat zie je ook terug in haar werk. Zij heeft jarenlang (!) onderzoek gedaan naar de perfecte samenstelling en bereiding van een croissant. Bijsturen, testen, bijsturen. Dus wat je in de winkel ziet is een product van heel veel liefde en volharding.

De kwaliteit is ongekend en dat proef je. Het feit dat het echt en oprecht een winkel is waar ze puur en alleen croissants en koffie verkopen vind ik echt smullen.

Is dit een foodblog? Misschien. Ik ben zo’n levensgenieter en kan hier zo van genieten.
Maar het zat hem niet alleen in de smaak en de kwaliteit waarom Lune zo’n indruk op mij maakte.

Toen wij in Melbourne aankwamen waren we ongeveer een week onderweg van de vier. En was ik nog erg vol van het afgelopen jaar. Het was een jaar waarin ik heel veel verschillende uitdagingen ben aangegaan. Mijn allereerste volledige 1-op-1 coaching trajecten, ik organiseerde twee events, maakte een volledig online programma, de zomer groei groep was een feit en ook organiseerde ik nog twee groei borrels.

Al voor onze reis ontdekte ik dat deze combinatie voor een te vol hoofd en leven zorgde. En niet persé in alles voor de hoogst mogelijke kwaliteit van leven. Ook ontdekte ik dankzij deze verschillende vormen steeds meer hoe ik de meeste waarde aan mijn klanten kon bieden.

2019 is echt een bouwjaar geweest. Ervaring opdoen. En tegelijkertijd nieuwe wegen ontdekken. En daarin op een gegeven moment de balans opmaken. Ik merkte al snel dat ik voor een langere termijn wil gaan met mijn klanten. Zelf heb ik deze ervaring ook met mijn coach. Je kunt een koers uitzetten, meters maken en vervolgens samen bijsturen. Daarnaast geloof ik dat het tijd verdient om een transformatie aan te gaan in je bedrijf en je leven. Haasten zorgt alleen maar voor meer druk. En dat is het laatste wat ik mezelf en mijn klanten gun.

Want als ik iets voel en geloof is het wel ‘practice what you preach’. Het ondernemen voelde het afgelopen jaar niet zo licht als ik had gehoopt. En dan is het opnieuw een kwestie van keuzes maken. En als ik iets heb geleerd is het de kracht van kiezen.

Alles van het afgelopen jaar is op zijn plek gevallen in onze maand op reis en tegelijkertijd hier in Nederland nog aan het landen. We zijn nu in onze tweede week terug. Ik ben direct als vanouds in mijn routines terug gestapt. Voelde en voelt heerlijk. Maar het echte landen is nog steeds onder de oppervlakte gaande.

En een van de inzichten die ik meeneem is onze ervaring bij Lune. Australië is nog te groots om volledig te pakken. Maar in die winkel viel voor mij mijn keuze echt op zijn plek. Ik focus me op één aanbod. En daar ga ik klanten mee aantrekken en afstoten. That’s business en life.

Ik weet al jaren dat ik op een bepaalde manier wil en kan leven. En daar wil ik geen concessies meer in doen. Voor mezelf, mijn gezondheid en voor mijn dierbaren niet. Maar ook niet voor mijn klanten. Hoe gek is het om samen te werken aan een lichter leven wanneer ikzelf een overvol leven leef?

Dus samen bouwen aan een lichter leven en bedrijf in mijn jaarprogramma, samen voor de langere termijn, kleine groepjes. Geen events meer of grote stresspieken. Lanceren op mijn eigen manier. Niet te veel versnipperen. Maar verbinden. Goede gesprekken voeren. Klanten goed helpen. Vertragen. Verdiepend. Leven. Genieten.

Ik geloof hier zo in.
En dat allemaal door een winkel vol croissantjes.
Bedankt Lune.

Nieuwsgierig wat jouw volgende groeistap zou kunnen zijn? Boek een persoonlijke kennismaking, ik kijk graag met je mee!

Graag maak ik kennis met je

E-book Groeien op jouw voorwaarden

Leven en ondernemen in jouw ritme

Meer lezen over groeien op jouw voorwaarden?
Download dan mijn e-book.
Hierin lees je: 

  • Grootse plannen hebt maar niet weet waar je moet beginnen
  • Voelt dat er meer potentie in je zit dan wat je nu leeft
  • Met simpele concrete acties aan de slag wil
  • Meer tijd wil overhouden voor het werken aan je bedrijf
  • Jouw ‘ja’s’ wil leven en niet zozeer jouw ‘nee’s’
  • Helderheid wil over de groei die je door wil maken in je bedrijf
  • Een stevige fundering wil bouwen zonder direct een team te bouwen
E-book downloaden