Hoe blijf je gemotiveerd?

Tussen al dat streven en strepen is het de kunst om gewoon te leven.

Het behalen van doelen, klein en groot, blijkt een verslavend effect te hebben. Wanneer je een taak afrondt, krijg je een shotje dopamine toegediend in je brein en dat geeft je instant een lekker gevoel. Dat shotje krijg je ook wanneer je een berichtje ontvangt of een like op social media. En net zoals met alles wat lekker voelt, smaakt dat naar meer. Totdat je van dopamine-shot naar dopamine-shot gaat en je verslaafd geworden bent aan je zelf gecreëerde drukte.

Januari is alweer op de helft en de meest depressieve dag van het jaar staat voor de deur: de mythische “blue monday”. Tussen oud en nieuw, de belofte van een kraakhelder onbeschreven blad en de realiteit van sneeuw die verandert in modder, lijkt de aanloop naar de zomer behoorlijk lang.

Hoe ga jij om met je dromen en doelen? Stel, je bedacht onder de kerstboom dat je aan het einde van het jaar een nieuwe baan wilt hebben. Of een opgeruimd huis en misschien, nog belangrijker, een opgeruimd hoofd. Je wilt een eigen website hebben opgezet of drie keer per week sporten. Vijf kilo minder wegen.

Deze doelen klinken haalbaar, maar dat wil niet zeggen dat het zo makkelijk is.
Er zijn zat mensen die ieder jaar dezelfde goede voornemens boven water halen. En anderen stoten door en behalen hun doel. Wat gebeurt er wanneer je niet direct resultaten ziet, dan komt het aan op je motivatie en doorzettingsvermogen. Kan de boog altijd gespannen zijn? En wat doe je als dat niet zo is? Ik denk ook dat het leven tussendoor kan komen en je van de waan van de dag behoorlijk druk en afgeleid kan zijn.


Waarom wil je bepaalde dingen bereiken?
Wat is je onderliggende motivatie? Voor wie doe je het? En is het haalbaar zoals je je leven nu leeft? Heb je tijd om aan je doel te werken? Wat gebeurt er wanneer je het niet bereikt? Hoe ziet je leven eruit wanneer je het wel hebt behaald?

Stel, je hebt dit allemaal helder voor jezelf. Je staat in de startblokken en er gebeurt niets.

Hoe kan je je slagingskans zo groot mogelijk maken? Door je droom tot een doel te maken en hier vervolgens kleine stappen uit te halen. Zo werkt het voor mij. Een boek schrijven als doel duizelt me nog steeds. Maar ik heb dit opgedeeld in hele kleine stappen zodat ik per week mezelf alleen maar hoefde te focussen op dat kleinere doel. Natuurlijk weet je dat er nog iets groters op je staat te wachten. Maar door het op te delen en het realistischer te maken, ga je week na week successen boeken en werk je als ‘vanzelf’ naar je doel toe. Klinkt natuurlijk makkelijker dan het is.

Na mijn vakantie in Tanzania en op Zanzibar merkte ik dat mijn motivatie, waar ik altijd van op aan kan, ver weg was. Ik zag behoorlijk op tegen de drukte die ik, lees je mee, vooral mezelf opleg.
Wanneer je tijdelijk uit je eigen gecreëerde ratrace stapt, ga je van een afstandje kijken naar jezelf en je leven. Zeker op vakantie, zonder WiFi en er zijn geen to do lijstjes. Je hoeft alleen maar van je strandbedje naar het buffet en weer terug. Dan valt er een hele hoop weg. En kan je opnieuw bedenken hoe je het zou willen.

Vanaf dat mooie strand keek ik terug op een 2016 waarin ik harder heb gewerkt dan ooit. Omdat ik heel duidelijk wist waar ik naartoe wilde. En dat is me gelukt. Wat een geweldig jaar was dat. Maar veel rust was er niet. Ik geloof dat je lichaam, je ziel of wat dan ook, aangeeft waar je behoefte aan hebt. De winter is bedoeld als pauze. De natuur trekt zich terug en bereidt zich voor op alles wat komen gaat in de lente. Laten we onze seizoenen omarmen en er wat meer naar leven.


Voor het eerst in jaren heb ik veel minder scherp wat ik allemaal wil bereiken.
Het zal even wennen worden want mijn doelen geven me brandstof. En blijkbaar, maar niet heel verrassend, ben ik verslaafd aan mijn eigen lijstjes. Het wordt mijn uitdaging om tussen het streven en strepen gewoon te leven. Hoe druk je bent of wat je doet zegt niets over wie jij bent. We hebben de ongelofelijke luxe om ons eigen leven vorm te geven. Laten we daar gebruik van maken.

Een Amerikaanse schrijfster Danielle la Porte beschreef het ooit zo prachtig.
Stel, je ontvangt een uitnodiging voor een feestje of je hebt een taak voor je liggen, vraag jezelf dan eerst af: voelt dit licht of zwaar? Je hoeft er niet eens over na te denken, je lijf geeft het antwoord al. Je weet wat goed voor je is en wat moeiteloos aansluit bij wie jij bent en wil zijn. Ik ga dit principe meer toepassen in 2017. Voelt iets licht of zwaar? En waarom zou je het vervolgens doen of niet doen?

Dus, nee de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ik denk dat dit juist alleen maar goed is wanneer je de touwtjes ook af en toe laat vieren. Niet alleen tijdens vakanties. Ook in je dagelijkse leven.

Hoe wil jij leven? Wat wil jij manifesteren in 2017? Kom op 29 januari naar de workshop Manifesteer jouw jaar en neem deze zondagmiddag pauze. Voor jezelf. Ik heb nog een plekje vrij.