Realistisch plannen in een wereld vol afleiding

Toen ik werkte als virtual assistent kwam ik in een wereld en ritme van notificaties. Bijna ieder platform had wel een bliepje of een notificatie voor me in petto. Ik kon prima mijn dagen vullen van mailtje naar appje en voice bericht en weer terug. Logisch zul je denken want mijn werk was nu eenmaal het ondersteunen van de klant. En als de klant even wat wilde delen of nog aan een taak dacht dan zag ik dat als mijn werk om er zo snel mogelijk naar te luisteren, het te lezen, in mijn planning mee te bewegen en zo snel mogelijk te handelen.

Dit ritme nam me al snel over en ik moet zeggen dat het vaak heerlijk was. Er zat een enorme snelheid in mijn dagen en ik ben iemand die geniet van het afronden van werkzaamheden, dus van taak naar taak werkend kreeg ik mijn dopamine shots wel binnen. Mijn beloningscentrum maakte overuren. Naast dat ik het heerlijk vond besefte ik tegelijkertijd al snel dat ik in een mallemolen terecht was gekomen die geen begin meer kende en zeker geen einde.

In het weekend ging het door, ‘s avonds, op mijn vrije dagen en tijdens mijn vakanties. En dan nog had ik bij de start behoorlijk goede spelregels en voorwaarden geschetst. Mijn klanten wisten bijvoorbeeld allemaal dat ik op woensdag vrij was. Logisch natuurlijk draaide de wereld wel door op woensdag. En werden er berichtjes gestuurd die ik dan mocht luisteren of lezen op donderdag. Het kostte me vaak meer moeite om te wachten met luisteren dan het op die dag af te luisteren. En zo werd het een steeds grijzer gebied wanneer ik vrij was en wanneer niet. Zeker in mijn hoofd draaide altijd alles door. Overigens was dat mijn eigen verantwoordelijkheid en had dit niets met mijn klanten te maken.

We leven in een prachtige maar overvolle online wereld vol opties en notificaties. Het opzwepende tempo waarin je verstrikt kan raken en je daarin steeds harder gaat lopen omdat je denkt dat het zo hoort. En dat het kan lijken dat het erbij hoort wanneer je online werkt op deze manier. Zeker wanneer je op uurbasis werkt en uitvoerende werkzaamheden doet voor klanten kan je hierin volledige ad hoc weken beleven in plaats van te werken op jouw voorwaarden en in jouw ritme.

Mijn eigen voorwaarden en spelregels heb ik al sinds mijn start helder. Mijn uitdaging hierin? Niet te hard proberen toe te werken naar een ingebeelde eindstreep. Die is er namelijk niet en zal er niet zo snel zijn. Dat weet ik ook echt heel erg goed. En toch trap ik toch nog snel in de val van te snel willen gaan. Dit omdat ik zo sterk weet en voel waar ik naartoe werk. Dit ritme, de manier van leven en werken, is bijna tastbaar. Zo dichtbij is het.

Starten als VA was mijn ticket naar het ondernemen, met beide handen greep ik het aan.Tegelijkertijd wist ik in mijn eerste maand al dat dit niet lang zou duren. Dat terwijl ik hier een prachtig bedrijf van had kunnen maken. Maar ik geloof heel sterk dat je aanbod / dienst / bedrijf mag aansluiten bij hoe je wil leven.

En ik wil geen leven waarin ik continu aan moet staan, bereikbaar moet zijn, en in verschillende bedrijven mee loop.Nu loop ik naast de klant, de ondernemer mee en dat voelt voor mij veel rustiger. In de afgelopen twee jaar heb ik in een soort van sneltreinvaart gebouwd aan een aanbod dat past bij hoe ik wil leven. En door uiteindelijk alles ineen te zien vallen, klopte het opeens.

Niets is voor niets. Ik heb hier zoveel van geleerd. Ik dacht dat ik dit najaar webinars zou gaan geven en mijn online programma los zou gaan verkopen. Om op die manier met meer klanten te kunnen samenwerken. Meer ondernemers te kunnen inspireren om lichter te leven en te ondernemen. Ik had het allemaal helder. Twee events per jaar. Mijn online programma via webinars verkopen. En daarbij 1-op-1 coaching en een groepsprogramma. Niet heel gek bedacht wellicht. Maar in de praktijk kwam ik er al snel achter dat de focus ver te zoeken was. En ik wil me kunnen verdiepen in mijn aanbod. Het steeds beter maken. Mezelf steeds beter maken. Leren, ontwikkelen, bouwen. Maar niet van lancering naar lancering gaan.

Uiteindelijk zou ik hierin weer opnieuw in een soort ad hoc week komen.En dat is precies waar ik me van weg wilde bewegen. Soms moet je even door de modder om weer opnieuw boven te komen en te ontdekken waarom je bepaalde dingen doet. En wat jouw eigen versie van een fijn bedrijf is. Hoe je daarin je klanten het beste kunt bieden. Hierin ervaar ik wederom opnieuw dat het voor mij om rust, focus en duurzame relaties gaat.

Wat als je zo gaat kijken naar je aanbod, hoe sta je er dan voor en in? Past het bij hoe je wil leven? En kan je hierin het allerbeste geven van jezelf?

We kunnen van alles plannen maar wat als de omstandigheden waarin je werkt niet gezond zijn, hoe realistisch is het dan wat je voor ogen hebt? En hoezeer ben jij dan eigenaar van jouw plannen en planning?

Wat mijn grootste inzicht is als het gaat over mijn plannen en planning?
Zo heb ik een heleboel geleerd van dit jaar, waarin ik ongelofelijk veel heb geïnvesteerd maar deze investeringen niet alles hebben opgebracht wat ik op dat moment had verwacht.


Als ik mijn eigen klant was geweest had ik dit voorjaar al gezegd: hartstikke leuk wat je allemaal voor ogen hebt, maar smeer het vooral uit over een jaar in plaats van een half jaar. En dan nog zal je het behoorlijk druk hebben. Ik heb een planning gemaakt op basis van de hoogste energie die ik ooit heb gehad. En op basis van de groei die ik voor ogen had.

Zo gaf ik dit voorjaar een paar weken twee grote (en kostbare) events waarvan ik dacht dat het voor groei en meer klanten zou zorgen. Ik had bedacht dat deze live momenten voor een makkelijkere stroming aan nieuwe klanten zou zorgen. En dat liep toch iets anders. Dit omdat ik mijn aanbod in de tussentijd heb aangepast en vol koers heb gezet op de zomer groei groep. Dat zorgde voor versnippering in mijn resultaten. De events hebben mijn merk wel verstevigd en de relaties met mijn klanten en netwerk bekrachtigd. Maar dat zijn langere termijn doelen. Ook prima. Maar wel even anders dan ik had bedacht toen ik mijn event had gepland. Mijn groei borrel is niet een strategie om klanten te krijgen maar wel om klanten te binden en met elkaar in verbinding te brengen. Ik vind het mooi om elkaar offline te zien en groei te vieren.

Deze zomer heb ik harder gewerkt dan ooit, allemaal met het idee dat het in september zich zou gaan uitbetalen. En dan niet alleen in euro’s, want dat vind ik niet altijd zo interessant, wel om mijn kosten te kunnen blijven betalen en natuurlijk ook om onze reis naar Australië te faciliteren en ook te blijven groeien. Maar ook in nieuwe klanten en energie.

Waar ik geen rekening mee had gehouden was dat ik mijn aanbod zou veranderen en dat dit weer voor een koerswijziging zou zorgen. Daarnaast had ik niet bedacht dat ik in mijn privé leven behoorlijk wat stress en zorgen op mijn bordje zou krijgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de planning die ik had gemaakt steeds minder licht voelde. Natuurlijk is het leven zo dat je niet altijd kunt voorzien wat er gebeurt. Daarom vind ik het nog belangrijker dat je een plan maakt waar ruimte in zit voor rustdagen en voor rustmomenten. Ruimte die je ook vaak nodig hebt omdat we teveel denken te kunnen doen op een dag. Maar ook ruimte voor als het leven tussendoor komt.

Dus aan de ene kant heeft mijn planning er wel voor gezorgd dat ik in een zomerperiode een nieuw groepsprogramma heb kunnen verkopen en ook direct heb kunnen maken. En ik heb mijn online programma in een sneltreinvaart gemaakt. Dit had veel meer tijd nodig dan ik van te voren had kunnen bedenken. En het heeft ook veel meer ruimte in mijn hoofd, hart en dagen nodig gehad dan ik had kunnen bedenken. Ik was er de afgelopen maanden op onbewust en bewust niveau altijd wel mee bezig. Was ik er niet onzeker over dan kreeg ik wel inspiratie over een thema. En dat zijn dingen die je van te voren niet kunt bedenken. Ook had ik niet kunnen bedenken hoe spannend ik het zou vinden om het met mijn klanten te delen. Daarnaast weet ik nu ook hoe leuk ik het vind en dat ik de komende tijd ook tijd ga reserveren om het nog beter te maken en de content te optimaliseren.

Plannen werkt vaak enorm goed om een doel behapbaar te maken en op te delen in concrete kleine stappen. Tegelijkertijd heeft het ook vaak meer tijd nodig dan je had bedacht. En daarnaast heb ik ook echt geleerd dat je groei of resultaten niet kunt plannen. Je kunt het niet afdwingen en ook niet voorzien. Wel in vertrouwen dagelijks een stapje zetten richting je grotere doel. En het resultaat wat meer leren loslaten zodat het groeien ook wat meer vanzelf gaat. Zeker in het ondernemen en het leven heb ik de afgelopen tijd geleerd dat de grootste kracht in het loslaten en vertrouwen zit.

De balans hierin voor jezelf ontdekken is het mooiste wat je jezelf kunt bieden. 

Kijk dus ook goed met terugwerkende kracht naar je acties. Hebben ze opgeleverd wat je voor ogen had? En zo nee, hoe kun je dan bijsturen? En wat kun je ervan leren?

Wat kun je hieruit meenemen:

 • Plan regelmatig wat extra ruimte in omdat je vaak je tijd overschat
 • Welke projecten staan er op de planning en wat zou je hierin op de langere baan kunnen schuiven?
 • Klopt jouw huidige aanbod (al) met hoe je wil leven? Wat zou je hierin anders willen zien?
 • Als je nog uurtje factuurtje werkt, hoe kun je voor jezelf wat meer rust inbouwen zodat de klok niet tegen je gaat werken?
 • Welke afleidingen kun je allemaal uitschakelen voor jezelf?
 • Zijn er al zaken die je kunt uitbesteden zodat jij je nog meer kunt focussen?

Nieuwsgierig wat jouw volgende groeistap zou kunnen zijn? Boek een persoonlijke kennismaking, ik kijk graag met je mee!

Graag maak ik kennis met je

E-book Groeien op jouw voorwaarden

Leven en ondernemen in jouw ritme

Meer lezen over groeien op jouw voorwaarden?
Download dan mijn e-book.
Hierin lees je: 

 • Grootse plannen hebt maar niet weet waar je moet beginnen
 • Voelt dat er meer potentie in je zit dan wat je nu leeft
 • Met simpele concrete acties aan de slag wil
 • Meer tijd wil overhouden voor het werken aan je bedrijf
 • Jouw ‘ja’s’ wil leven en niet zozeer jouw ‘nee’s’
 • Helderheid wil over de groei die je door wil maken in je bedrijf
 • Een stevige fundering wil bouwen zonder direct een team te bouwen
E-book downloaden