fbpx
 

De energie van de maand januari 

Jaar na jaar aanschouw ik het volgende proces. Na de kerstvakantie en de jaarwisseling start iedereen weer met een nieuw jaar. Een onbeschreven blad als het ware. En lijken we als een duveltje uit een doosje uit de startblokken te willen schieten. Om snel weer in actie te komen. Er lijkt een soort haast in januari te zitten. Alsof het nu allemaal ‘moet’ gebeuren.

Er worden nieuwe diensten gelanceerd. Programma’s gestart. Niet alleen zakelijk wordt er van alles in werking gezet. Privé willen we vaak ook nog van alles. En meteen.

 

We kunnen nog zoveel leren van onze natuur 


Waar we als mens met volle kracht vooruit willen, zijn we in de natuur absoluut nog niet zover. Sterker nog, de periode van rust en vertraging gaat in januari nog wel even verder. 

We kunnen in deze periode behoorlijk tegen onze eigen natuur vechten. Waar onze agenda en ons hoofd graag in actie wil komen, zal dit voor je energie en je lichaam regelmatig anders voelen. 

En wanneer je naar de natuur kijkt, wordt dit ook een logischer verhaal. We zitten namelijk nog middenin de winterslaap. 

Pas eind januari kun je echt de balans opmaken en zien wat er mag ontstaan vanuit alle rust van de afgelopen periode.

Volgens het boek “Leven en Werken in het ritme van de seizoenen”, van Jaap Voigt, maken we ons in januari klaar voor een periode van expansie, die van februari tot en met juli plaatsvindt. Januari is daarin echt bedoeld als een nieuw begin zonder direct allerlei nieuwe dingen op te willen starten. 

Wat me wel opvalt is dat er steeds meer ruimte lijkt te zijn om je eigen ritme te voelen en te volgen. En dat is iets wat in mijn ogen zoveel meer winst op gaat leveren. Zowel op de korte als langere termijn. Zodat je niet direct opbrandt in de eerste maand van een nieuw jaar. 

Hoe vind jij je eigen ritme in januari? 

Adem in, adem uit. Er ligt een heel nieuw jaar voor je. Waarin je boven alles uit kunt stijgen en kunt kijken naar het ritme van de seizoenen in jouw acties. Maar ook in de lanceringen die je wil doen. De nieuwe samenwerkingen die je aan wil gaan. En misschien zelfs wel los wil laten.

Alles kan, maar niet alles kan tegelijk. En er zullen momenten zijn waarop het beter en fijner stroomt. Moet je hier maar altijd in meegaan? Stel je voor, het nieuwe jaar is gestart en je wil ook gewoon nieuwe omzet genereren, of je hebt ook echt nieuwe klanten nodig, dan is dat de situatie waar je mee te dealen hebt.

Het belangrijkste wat ik je hierin gun, is dat je niet geforceerd in actie komt. Alles is energie. En marketing en sales net zo. Hoe meer je iets nodig hebt, hoe meer dit ook voelbaar is in je uitingen.

Mijn adviezen voor jou om het jaar goed op te starten

> Kijk per kwartaal welke stappen je wil zetten en waarom. En neem hierin ook de energie van de seizoenen mee. 

> Kijk wat je voor de schermen in beweging kunt brengen en wat je vooral achter de schermen opnieuw op kunt starten en eventueel af kunt ronden. 

> Een jaar is lang, zoom regelmatig uit. De ene maand is de andere niet. Je groei maar ook je resultaten zullen niet per maand hetzelfde zijn. Kijk vooral waar je in kunt investeren, waar je kunt zaaien en welke relaties je kunt aanhalen.

> Wat kun je dagelijks en wekelijks doen om later het jaar de vruchten van te kunnen plukken? Dus welke acties helpen je om op langere termijn te kunnen oogsten?

> Ook al is het buiten nog donker en nat, het licht komt langzaam terug. Zorg dat je ook in deze maand langzaam in beweging komt. Ga naar buiten. Omring je met anderen. En blijf fysiek in beweging. Zodat je niet in alles stilvalt.

> Kijk wat je intentie is het voor het eerste kwartaal. Wil je nieuwe klanten, zo ja, wat voor type samenwerkingen? En welke acties kun je in de maand januari opzetten? 

> Kijk naar de lanceringen die je in het nieuwe jaar wil doen, en neem hierin ook de energie mee van het seizoen. Welke momenten passen hierin beter bij jou en welke niet. En het helpt ook om naar je resultaten van eerdere jaren te kijken.

> Kijk ook nog eens goed naar je samenwerkingen in januariWaarin kunnen jullie de balans opmaken? En kijken naar de stappen die jullie samen kunnen zetten in het nieuwe jaar? Waar gaan jullie je op richten? En wat heeft dit voor impact op het team, de werkwijze en jullie samenwerking? Dit vernieuwde perspectief geeft helderheid en richting. 

Mid year live dag Deborah de Poorter

Mijn inzichten na 5+ jaar ondernemerschap

Laat je niet gek maken wanneer je anderen uit de startblokken ziet schieten. En wanneer er een kramp ontstaat om zo snel mogelijk resultaten te boeken. Dit is niet een fijne energie om het jaar mee te starten.

Je hoeft niet de hele maand in je badjas onder de dekens te blijven zitten. Maar ik gun het je wel om uit te ademenen en te zien dat er een heel jaar voor je open ligt. Waarin je route vanzelf helder wordt. Door in beweging te komen en te blijven. 

Laat je ook niet tegenhouden wanneer je wel wil lanceren of direct in actie wil komen in januari. Niets van wat ik deel is de waarheid. Het is een combinatie tussen mijn inzichten uit het boek “Werken en leven in het ritme van de seizoenen” en mijn eigen inzichten na vijf jaar lang dezelfde jaarcyclus voorbij te zien komen.

Waarin ondernemers vaak in januari willen vliegen maar daarin de stroperigheid ervaren in hun acties en resultaten. Waarin gedurende het jaar stappen worden gezet, ervaringen worden opgedaan en vervolgens ook weer keuzes worden gemaakt om los te laten wat niet werkt.

En bij te sturen. Veel van wat de natuur ons leert is niet ontzettend ingewikkeld maar wel iets wat voor rust en ruimte kan zorgen wanneer je erin durft te ontspannen.

Dat er altijd weer licht komt na het donker. Dat er periodes zullen zijn van eb en vloed. Na de koude winter komt er altijd weer een mooie lentedag. De natuur volgt haar ritme. En wij kunnen hierin ook veel meer ontspannen. Dat is wat ik je gun. Er zullen altijd klanten komen. Je zal altijd groeien en daarmee veranderen. Niets blijft hetzelfde. Dat is wat het leven en het ondernemerschap in zich heeft. Samenwerkingen groeien, of niet, dan sterven ze af en is de cirkel rond.

Hoe veerkrachtiger je hierin durft te staan, onthecht als het ware, hoe makkelijker en overvloediger het leven wordt.

Uiteindelijk hebben we als mens zo weinig controle. En hierin onszelf durven over te geven aan het ritme van de natuur. Waarin alles vanzelf groeit of uitgebloeid is, dat is iets waar we veel van kunnen leren.

Dus kijk regelmatig waar je nog wel stroming in ervaart en wat afgerond is. In je relaties, je werkwijze maar ook in je samenwerkingen.

Tips voor het maken van jouw planning in januari

 

> Wat weet je wel? 


> Welke dagen wil je vrij nemen?

> Hoe ga je ruimte maken voor beweging en groei?

> Wat zet je op de langere termijn planning op je agenda? En wat zijn zaken voor de kortere termijn?

> Je wil nieuwe klanten, wat voor klanten? Wat is precies hun hulpvraag en hoe kan jij ze hiermee helpen?

Een inkijkje in mijn maand januari

2023 is voor mij een jaar waarin ik de basis al heb staan. Ik weet wat ik wil doen en hoe dit eruit gaat zien in mijn jaar.

Ik heb mijn langdurige 1-op-1 samenwerkingen waarin er een aantal hebben verlengd voor het hele jaar 2023, een aantal hebben een einddatum in 2023 en dan ga ik kijken met mijn klanten of we verlengen of dat de cirkel rond is voor nu.

Hier heb ik rust in omdat ik in 2022 heb ontdekt dat mijn hoofdfocus niet meer ligt op mijn 1-op-1 samenwerkingen. Daarnaast staan er nu 3 klanten op de wachtlijst die aangegeven hebben te willen starten in het eerste kwartaal. En vult de wachtlijst voor 1-op-1 klanten zich verder gestaag.

Dit is een absolute luxepositie, daar ben ik me van bewust. Maar hier heb ik ook met heel veel liefde in geïnvesteerd. Ik geniet van langdurige samenwerkingen omdat ik keer op keer zie wat een verdieping je aan kan brengen in de relatie en in de groei wat kan ontstaan wanneer deze relatie klopt. Dan kom je echt in een co-creatie terecht waarin er magie kan ontstaan.

Voor mijn 1-op-1 klanten staan mijn afspraken gepland voor de maand januari. Ik heb als focus dat mijn afspraken zoveel mogelijk op maandag en dinsdag worden ingepland. Zodat ik daarin kan clusteren maar ook mijn energie en focus kan verdelen gedurende de week.

Daarnaast loopt het Let’s Elevate Mentorship voor VA’s en OBM’s (to be). In januari komen we alweer in de derde maand en staat het thema Elevate your Method op het programma. Het mentorship loopt door tot eind april en daar heb ik de komende periode alle focus op. De data zijn gepland en ik weet wat ik wil voorbereiden en wanneer. Dit geeft ook veel rust.

Daarnaast heb ik besloten om in het voorjaar, 11 mei om precies te zijn, een nieuwe ronde te starten van het mentorship. Dit wil ik gedurende januari alvast rustig gaan benoemen online. En daarin de wachtlijst verder vullen. Er zullen weer 8 plekken vrij komen. Ik kijk er nu alweer naar uit om straks een nieuwe groep te mogen starten.

In januari heb ik eenmalig 2 CEO dagen op de planning: op vrijdag 6 en vrijdag 27 januari. Dit is normaal altijd op de eerste vrijdag van de maand. Maar in februari staat de eerste live dag van het mentorship op het programma. Dit heb ik gepland met Patty Golsteijn, zij verzorgt dan een dag opstellingen voor de groep. Ik kan niet wachten! Destijds had ik een hele rits met data doorgegeven en zelf niet stilgestaan dat het de eerste vrijdag van de maand zou plaatsvinden! 🙂

Deze CEO dagen lopen, ik weet ook wat ik hierin wil bieden. Wat me hierin te doen staat is zorgen dat ik erover blijf delen zodat de groep groeit. En de vrouwen die zich uitgenodigd voelen aan kunnen sluiten.

Naast mijn klanten en het mentorship ben ik achter de schermen vooral bezig met alles goed voor te bereiden. In het mentorship maak ik iedere maand sowieso een uitgebreid werkboek voor het thema van de maand. Ook maak ik een werkboek voor de CEO Dagen.

Daarnaast wil ik me vooral focussen op duurzame content, dus het schrijven van blogs en het opnemen van podcasts. Instagram blijft, maar wordt niet meer de hoofdfocus.

In januari wil ik ook weer meer hardlopen om echt fysiek weer sterker en fitter te worden. Ik ben vorig jaar twee keer behoorlijk ziek geweest maar allebei de keren heb ik mezelf eruit kunnen sporten. En dat wil ik nu ook in januari weer meer op de agenda zetten.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jou en hoe jij deze maand start. Je kunt me altijd een berichtje sturen via Instagram. 


Liever samen met een groep ondernemers werken aan je CEO dag?

Iedere eerste vrijdag van de maand faciliteer ik een ELEVATE online CEO dag, waarin je een hele dag werkt aan je bedrijf in plaats van alleen maar in je bedrijf

Een dag waarin je boven je business en je leven uitstijgt, je plannen maakt en bijstuurt. En tegelijkertijd ook ruimte maakt om deze plannen direct te implementeren.