Mijn grootste inzichten na zes maanden business coaching

Dit voorjaar had ik niet het idee dat ik op zoek was naar een business coach. Laat staan twee. Toch was mijn investering in een persoonlijk business coaching traject met Mark Soons en Tibor Olgers de beste keuze die ik tot nu toe heb gemaakt in mijn ondernemerschap. Je omringen met mensen die al zoveel verder zijn dan jij, potentie in jou zien en je vervolgens helpen deze te benutten. Goud waard. Afgelopen vrijdag sloot ik het halfjaar af met ze. Waar ik het eerst heel erg fijn vond om mijn eigen weg te bewandelen ben ik er nu van overtuigd dat je samen zoveel verder komt. De stappen die ik in de coaching heb gezet had ik nooit zo snel kunnen zetten in mijn eentje.

Waarom business coaching?
Misschien niet heel erg voor de hand liggend. Maar ik wilde vooral minder buikpijn. Wanneer ik niet helemaal op de goede weg zit krijg ik direct buikpijn. En dit voorjaar merkte ik al snel dat het niet helemaal klopte. Ik was op dat moment zo’n zes maanden zelfstandige. Dat klopte wel direct. Natuurlijk was deze beginfase ook spannend. Hoe pak je een startend bedrijf goed aan? Hoe zorg je voor je klanten en daarbij ook voor jezelf? Een leerzame en dynamische tijd.

Toen ik in de online wereld aan de slag ging voelde ik aan alles ik dat ik op mijn plek zat.
Het vak leerde ik in loondienst van ervaren vakmensen in een heerlijk en energiek team. Na een jaar maakte ik de sprong naar mijn eigen business. Mijn geluk was dat ik in de jaren ervoor al een mooi netwerk had opgebouwd. Als VA ging ik dus voortvarend van start. Mijn agenda stroomde vol en daarbij mijn hart. Want iedereen met wie ik mocht werken had ik wel een gave klik. Toch voelde ik vrij snel dat het tempo voor mij als VA te hoog lag. Ik kon het en ik vond het ook heerlijk om zo hard te werken. Maar ik zag mezelf dit niet jaren doen op deze manier. Ik wilde meer bieden en mijn hele agenda zat vol. Buikpijn dus.

Weg van uurtje factuurtje
Zakelijk was mijn grootste vraag hoe ik op een andere manier kon werken, mijn klanten het beste van mezelf kon geven en daarbij ook een gezond bedrijf kon laten groeien. Met het idee om later ruimte te hebben voor een eventueel gezin. Dat mijn hele leven en bedrijf op zijn kop zouden worden gezet had ik niet kunnen voorzien. Niet alleen is mijn bedrijf volledig omgebouwd, in mijn persoonlijke leven is ook nogal wat op de schop gegaan.

Je kunt geen succesvol gezond bedrijf bouwen zonder een sterke en gezonde basis

In alles voor mij de essentie. Gezondheid, energie en ruimte. Mijn ambitie heeft alle ruimte gekregen. Waar ik eerst de rem intrapte durf ik nu vol gas te gaan. En alle potentie te onderzoeken en te benutten. Angst voor succes was een grote rem. Want was als het nog groter en drukker zou worden? Zou ik dan weer omvervallen?

Bij aanvang van de coaching heb ik direct afgerekend met suiker. Ik wist dat het een uitdagende tijd zou worden en ik ben altijd op zoek naar de hoogst mogelijke energie. Suiker vertraagt me en legt me lam. Natuurlijk had ik ook mijn liefde voor bitterballen en friet kunnen opgeven. Babysteps. Niet alles tegelijk. Belgische mayonaise en ik gaan al heel lang terug. Moeilijk op te geven.

Mijn angst voor autorijden en roltrappen heb ik in een sessie met Tibor doorbroken.
Die middag kwam ik erachter waar mijn angsten voor staan. Een paar uur erna stond ik op een roltrap en de volgende dag zat ik rustiger achter het stuur dan ooit. Kan hier alleen al een blog over schrijven. Over al die angsten van mij en wat ze me wilden zeggen.

Structuur is voor winnaars. Als je me kent weet je dat ik nogal goed functioneer op structuur. Ik wilde altijd spontaner zijn maar ik kwam er dit jaar ook achter dat ik behoorlijk introvert ben. Veel tijd nodig heb voor mezelf om alle indrukken van de dag te verwerken. Het meest geniet van een rustig leven. Ook kwam ik er nog meer achter dat structuur de basis is voor succes. Wanneer je je dagen inplant met een vaste structuur dan krijg je meer vrijheid en een mooi leven.

Het afgelopen half jaar mediteer ik bijna dagelijks. Ik schrijf ook weer veel meer. Ben gestopt met WhatsApp. Ben zelf gestopt als VA. Ik leer een heleboel in een korte tijd. Ik ben een team aan het bouwen met VA’s die onze klanten gaan helpen met hun groei. Ik ben druk met alles op te zetten en te bouwen. Yoga is iets wat ik voor Ibiza af en toe deed, nu is het een vast onderdeel van mijn week.

Ibiza in Breda

Dit jaar ben ik twee keer op Ibiza geweest. Toen ik daar was kwam ik thuis. Ik wilde het zo snel mogelijk met Mark delen en kijken of hij ook direct zijn spullen in wilde pakken voor een enkeltje Ibiza. Gek genoeg maakte de tweede keer daar met hem me een stuk rustiger. Het leuke? Mark vond het ook echt een heerlijke plek. We gaan dus vaker terug. De huizenprijzen daar maakten me een stukje realistischer. Als in, heel ver van onze dagelijkse realiteit. Ik had de eerste keer ook een bepaalde haast in me toen ik thuiskwam. Want het gevoel wat ik daar had wilde ik iedere dag. Het liefst zo snel mogelijk.

Dat gevoel ben ik nu hier thuis in Breda aan het creëren. Natuurlijk wil ik heel graag langer en vaker naar Ibiza. Wat ik vond op Ibiza was letterlijk en figuurlijk de ruimte in mijn dagen. Ik hoefde minder op de tijd te letten. Dat kan ook in Nederland. En dat is precies wat ik hoopte te vinden in de coaching. Ik wil meer tijd en daarin meer kwaliteit. Vertraging. Een aantal geweldige klanten steengoed helpen.

Mark en Tibor respecteerden mijn tempo maar schetsten maand na maand weer een stukje van de horizon die ze voor mij zien. En vooral wat ze in mij zien. Ongelofelijk. Ik dacht ook niet zozeer met een team te gaan werken. En nu start vrijdag al een tweede VA die onze klanten gaat helpen.

Zo blij ben ik met hun support. Maar nog blijer met de support van mijn eigen Mark. We zijn volgend jaar tien jaar samen en het lijkt erop dat we ieder jaar meer naar elkaar toegroeien. Hij staat naast me en steunt me enorm. Stelt kritische vragen, spiegelt me. Gaat mee naar Ibiza omdat ik dat weer in mijn hoofd haal. En staat open voor alles wat het leven ons nog gaat brengen. Daarnaast heb ik geweldige vriendinnen die in me geloven en mega steunen.

Je kunt dus geen bedrijf bouwen zonder een stevige fundering. En die fundering ligt er. Ik voel me rijker dan ooit met de liefste mensen om me heen. Ik heb een prachtig leven opgebouwd met Mark. Mijn manier van werken klopt al zoveel meer met hoe ik wil leven. Zijn er nog een heleboel stappen te zetten? Absoluut. Ik kom net kijken en leer iedere dag. De afgelopen maanden ontdekte ik steeds weer een nieuwe horizon. Had ik minder buikpijn dan ooit. Groei ik iedere dag in mijn nieuwe bedrijf. Vervuld van dankbaarheid.