Gun jij jezelf een aanloopperiode?

De eerste officiële werkweek van 2020 zit er later vandaag alweer op.
Ik vond dat toch wel weer een momentje om even stil te staan.
Voordat we weer volledig in de dagelijkse routines zitten en de weken aan ons voorbij razen.

Deze week was voor veel van ons een week om op te starten.
Om de decembermaand van ons af te schudden en met nieuwe energie het jaar te starten. Of je nu bepaalde voornemens, intenties of doelen voor jezelf hebt gesteld, ik gun je in alles dat je regelmatig even stilstaat om te zien waar je nu al bent en mag zijn. Of je nog wel op jouw weg zit of dat je je laat afleiden door wat je denkt hoe het hoort te gaan en hoe het hoort te zijn.

Ook ben ik benieuwd of je dit jaar voor bepaalde groeisprongen staat in je bedrijf en in je leven. Of dat je al een tijdje tegen bepaalde keuzes aan loopt te hikken. Weet dan dat het ok is om het op jouw tempo te doen. Laat je niet opjagen en gek maken. Voor alles is een tijd.

Wanneer je soms niet weet welke volgende stap je kunt zetten, spreek je uit. Deel het met mensen die dichtbij je staan. Die je vertrouwt. Die jouw potentie zien en in je geloven. Schrijf het voor jezelf op. Ga naar buiten en lekker wandelen. Laat het los. En vervolgens zul je in beweging altijd je volgende stap zetten.

Gun jij jezelf dit jaar de aanloop naar je volgende groeistap?

De afgelopen jaren heb ik bijna ieder jaar mijn comfortzone behoorlijk opgerekt. Waar ik eerst vanuit mijn Wajonguitkering startte met vrijwilligerswerk. Een dagdeel van 2,5 uur was voor mij op dat moment een mega groeisprong. Ik wist niet hoe het zou gaan. Ik wist niet hoe het zou zijn. Of ik het zou kunnen na jarenlange ziekte. Iedere sprong die volgde ging me niet in de koude kleren zitten. Toch wist ik dat ik op weg was naar een leven waarin het lichter zou zijn. Waarin ik mijn ambitie kon combineren met mijn energie. Waarin ik (letterlijk pas sinds de laatste tijd!) een opgeruimd huis zou kunnen combineren met mijn liefde voor sporten en schrijven. Waarin alles op zijn plek zou vallen. Dat heeft mij heel wat jaren en doorzettingsvermogen gekost.

Na het vrijwilligerswerk bleef ik groeien. En springen. In het diepe. In die eerste jaren zonder groot vertrouwen in mezelf. In mijn lichaam. Ik had geen perspectief of zekerheid. Behalve dat niemand wist wat mijn mogelijkheden nog waren. En ik voelde dat ik het zelf wilde ontdekken.

Zo ging ik van vrijwilligerswerk naar het hoofdredacteurschap van een online platform, schreef ik mijn eerste boek en startte ik mijn blog. Ging ik voor het eerst in loondienst en werkte ik in een team. Kreeg ik een vast contract en bedankte er direct ook weer voor. Werd VA en groeide binnen een jaar door naar zelfstandige. En na een half jaar als VA te hebben gewerkt ben ik mezelf gaan doorontwikkelen tot coach. Iets wat er al jaren inzat maar wat ik niet durfde.

Ik stopte met de uitvoer en ging voor 1-op-1 coaching. Ook sprong ik vorig jaar weer in het diepe door events te organiseren, mijn online programma te bouwen en de zomer groei groep te organiseren. Alles om te voelen wat voor mij de lichtste vorm van ondernemen én leven was.

Waarin ik de meeste waarde toe kon voegen aan mijn klanten hun leven en bedrijf. Ik zag dit vooral in de coaching op zijn plek vallen. En vorig jaar zag ik ook de meerwaarde van het groeien en coachen in een groep. De duur heeft me ook heel erg veel geleerd. Ik wil volledig de diepte in kunnen gaan, alle aspecten langs gaan van je leven en je bedrijf, voor een duurzame transformatie kunnen gaan. En daarom voelde ik dat het een jaarprogramma mocht worden.

Dit heeft ertoe geleid dat ik voor focus heb gekozen. En na zoveel sprongen in het diepe ben ik zelf toe aan wat meer vertraging. Ik ben eraan toe om me volledig te focussen op de verdieping en transformatie van mijn klanten. En daarin mijn kennis en kunde te verdiepen.

Ik ben benieuwd hoe jij terugkijkt op de groeisprongen die je hebt gemaakt. Wat ze je hebben opgeleverd. En wat 2020 hierin voor jou mag betekenen.

Wat ik heb geleerd van deze jaren vol groei en beweging is dat je jezelf de aanloop mag gunnen. De aanloop om te springen en vervolgens ook de aanloop die klanten nodig hebben om jouw nieuwe dienst te leren kennen. En jouw nieuwe rol als expert.

Ik denk dat ik bijvoorbeeld meer dan een jaar de tijd nodig heb gehad om van het label VA af te komen. Ik heb het geluk gehad dat ik voordat ik startte al een prachtig netwerk had maar zij kenden mij allemaal als VA. Voor mij was dat bij de start fantastisch, de klanten stroomden als vanzelf naar me toe. Maar ik voelde me nooit VA. Aan de achterkant coachte ik toen al mijn klanten. En toen ik zelf hiervoor durfde te gaan staan en in het diepe sprong had het nog even de tijd nodig om hier zelf in te durven geloven.

Wat ik hiermee wil zeggen is: gun jezelf de tijd om je groeisprongen voor te bereiden. Om jezelf de aanloop te gunnen. Die jijzelf nodig hebt en die jouw (nieuwe) klanten ook even nodig hebben. Jij verandert het systeem en daarin verandert alles. Wat kun je hierin als buffer voor jezelf opbouwen? Zodat je wat makkelijker durft te springen bijvoorbeeld?

Achteraf ben ik zo blij dat ik veel van deze groeisprongen niet alleen heb hoeven te maken. De afgelopen anderhalf jaar heb ik mezelf intensief laten coachen. Heb ik een aantal hele bijzondere groeipartners om me heen mogen verzamelen. Tune ik regelmatig in met mijn Mastermind. En heb ik de liefste vrienden en mijn liefste vriend die altijd in mijn groei zijn geloven.

Dat gun ik jou ook. Dat je in je potentie durft te springen. Dat je voor jouw lichtere leven en bedrijf gaat. En dat je het niet alleen hoeft te doen. En wat ik je nog meer gun is dat het springen niet zo zwaar hoeft te zijn als bij mij. Ik weet nu hoe het lichter kan. En mag. En dat maakt het allemaal een stuk moeitelozer en leuker.

Aan de ene kant bevind ik me (eindelijk!) in rustig vaarwater. Mijn heldere focus voor 2020: 12 ondernemers verder mogen begeleiden naar hun lichtere leven en bedrijf in mijn jaarprogramma geeft zoveel rust. Op dit moment zijn er 2 klanten die ja hebben gezegd en ben ik met 2 ondernemers serieus in gesprek. Dat betekent dat ik in 2020 nog sowieso ruimte heb om 8 ondernemers verder te mogen begeleiden in hun groei.

Ik heb nog 5 1-op-1 klanten die ik coach, wanneer deze trajecten zijn afgerond ligt mijn volledige focus op het jaarprogramma. Ik vind het zo bijzonder om na alle voorafgaande jaren van springen nu op dit punt uit te zijn gekomen. Het voelt goed.

Tegelijkertijd zit ik zoals je misschien ook wel leest op dit moment nog in de aanloopperiode, ik kan dan zelf volledig voelen dat het jaarprogramma in alles klopt, het is nu ook de fase waarin nieuwe klanten dit aftasten en gaan onderzoeken of dit voor hun ook zo voelt. Ik vind het belangrijk om transparant te zijn over mijn eigen groei en reis in het ondernemerschap. Het lijkt soms bij anderen allemaal ‘vanzelf’ te gaan. Maar weet wat voor bezieling en hard (t) werk er waarschijnlijk achter zit. En weet dat iedereen zijn eigen tempo heeft. Ik geloof dat mijn jaarprogramma levens en bedrijven oprecht lichter en fijner gaat maken en kijk ernaar uit hoe de groep zich mag vormen.

Vanuit mijn eigen enthousiasme en in alle eerlijkheid wil ik zelf altijd heel graag zo’n aanloopperiode overslaan. In het kader van “Je hebt iets bedacht en morgen is het uitverkocht”. Zoiets. Maar ik zie deze periode ook als ontzettend leerzaam. En misschien voor mij ook wel nodig in mijn groeireis. Benieuwd hoe jij hierin staat.

Het maakt dat ik nog meer nederigheid ervaar in het ondernemen. In hoe bijzonder het is om je eigen voorwaarden te mogen leven. En wat het betekent wanneer je kiest. Er zitten zoveel lessen in een aanloopperiode. Deze lessen gaan over vertrouwen, durven ontvangen, durven kiezen en voor kwaliteit blijven gaan.

Mocht je dit jaar voor mooie groeistappen staan en voelen dat je dit samen aan wil gaan? En wil je samen aftasten of het jaarprogramma voor jou hierin een logische stap is? Stuur me een mail via info@deborahdepoorter.nl of boek hier direct je kennismaking.

Op een prachtig jaar vol verdieping en groei. Op jouw tempo en voorwaarden.

Nieuwsgierig wat jouw volgende groeistap zou kunnen zijn? Boek een persoonlijke kennismaking, ik kijk graag met je mee!

Graag maak ik kennis met je

E-book Groeien op jouw voorwaarden

Leven en ondernemen in jouw ritme

Meer lezen over groeien op jouw voorwaarden?
Download dan mijn e-book.
Hierin lees je: 

  • Grootse plannen hebt maar niet weet waar je moet beginnen
  • Voelt dat er meer potentie in je zit dan wat je nu leeft
  • Met simpele concrete acties aan de slag wil
  • Meer tijd wil overhouden voor het werken aan je bedrijf
  • Jouw ‘ja’s’ wil leven en niet zozeer jouw ‘nee’s’
  • Helderheid wil over de groei die je door wil maken in je bedrijf
  • Een stevige fundering wil bouwen zonder direct een team te bouwen
E-book downloaden