Focus vinden in je dag

Maandagochtend, kwart voor acht. Alles is klaar voor de nieuwe week en ik start met mijn ochtendmeditatie. Sinds een aantal maanden maak ik gebruik van de app Calm. Zij bieden verschillende thema’s aan die gaan over geluk, rust en beter slapen. De komende zeven dagen kies ik voor focus. Kan geen kwaad denk ik zo.

Ik zit op de bank in mijn woonkamer, niet echt een afgesloten en rustige ruimte. Mijn koffie staat nog af te koelen en de katten rennen de hond achterna. Ondertussen hoor ik een inmiddels mij bekende vrouwenstem praten over afleidingen. Ik lach in mezelf. Want nog te regelmatig is de meditatie iets wat op mijn lijstje staat. Iets wat ik wil doen omdat ik weet hoe goed het voor me is. En als zij dan begint te praten is het maar wat lastig om helemaal aanwezig te zijn voor haar. Voor mezelf dus eigenlijk.

Ze vraagt je na te denken over je grootste afleidingen op een dag. Ook zonder toestemming was ik al begonnen. Daarom ga ik iedere dag mediteren, omdat het zo verrekte goed is. En moeilijk.

Want hoe moeilijk is het om focus te vinden in je dag? Om weg te blijven van social media. Je mail. De appjes die binnenstromen. Dan zet je toch gewoon je notificaties uit, is een veel gegeven advies. Maar die afleiding gaat volgens mij veel verder dan het uitzetten daarvan.

Deze hele stroom aan informatie waar we de hele dag op intappen is een gevolg van ons overvolle hoofd. Voor mij overigens mijn grootste bron van afleiding.

In het afgelopen jaar had ik weinig vrije uren op een werkdag. Ik had een bomvolle agenda en een nog vollere takenlijst voor al mijn klanten. Het werk kwam letterlijk naar me toe. Nu komt er wat ruimte in mijn agenda omdat Marit erbij is gekomen en we in de overgang zitten naar onze nieuwe vorm van werken.

Die ruimte was nodig. Om zelf weer creatief te zijn. Te kunnen bouwen aan het vervolg. Wanneer je continu aan het werk bent voor je klanten heb je geen handen vrij om aan je bedrijf te werken. Dit is precies wat ik mijn klanten gun. Meer ruimte om te bouwen. Minder verzanden in de waan van de dag.

Structuur aanbrengen heeft mij altijd geholpen met focus en nu weer. Blokken reserveren voor content maken, bouwen aan het nieuwe, afronden van werkzaamheden om de coachgesprekken heen.

Hoe om te gaan met afleiding? Je kunt jezelf volgens mij beter afvragen: Hoe om te gaan met focus?

Kies jouw piekmomenten op een dag, ik ben in de ochtenden het meest scherp om te bouwen, te schrijven en kansen te zien. In de middag ben ik het best in coaching en uitwerken van plannen en werkzaamheden.

Wanneer en waar het kan, zoveel mogelijk notificaties uitzetten. En als je durft, WhatsApp verwijderen. Ik kreeg en krijg op zoveel verschillende manieren werk en informatie, dat het bijna een dagtaak was om dat te ordenen en te organiseren. In het kader van focus stop ik vanaf oktober met WhatsApp en komt de ouderwetse sms weer om de hoek kijken. Mijn coaches hebben dit een paar maanden geleden geïntroduceerd en ik vond het destijds bizar. Stoppen met appen in deze tijd? Ook was het iets waarvan ik dacht dat iedereen dat zou kunnen maken, behalve ikzelf. Inmiddels een paar maanden later is er in ons contact weinig veranderd. Alleen het platform. Wanneer ik nu contact met mijn coach zoek is het een nog bewustere keuze dan destijds via de app. Kwaliteit in leven, op ieder gebied. Voor mezelf en voor onze klanten. Dat is waar ik naar streef.

Durf keuzes te maken hierin. Jij bent zelf de baas over je eigen agenda en leven.