Terugschakelen & doorgroeien op jouw tempo

We hebben allemaal zo onze jubel dagen. Waarop alles lukt en je het gevoel lijkt te hebben dat je de code hebt gekraakt. Heerlijk! Was het maar iedere dag zo’n feest. Totdat je er weer een dag bij hebt dat je je vertrouwen uit je tenen lijkt te moeten halen. Vermoeiend. Dat geschakel van onzekerheid naar angst en vertrouwen. In dat hele gassen en remmen, in welke fase lijk jij te zitten? En ben jij op dit moment bestand tegen de mindere én de mooie dagen? Waarop je makkelijk een bordje “gone sailing” kan ophangen en volop kan genieten van jouw mooie vrije dag.

We zitten volgens mij nog te vaak in paniekvoetbal (en ik haat voetbal!). Herkenbaar voor je misschien. We blijven in verbinding met elkaar, zijn de hele dag en avond online en aan het werk. Want stel je voor dat je iets mist. Dat je niet direct reageert op kansen en zelfs op je klanten. Dan komen er allerlei oude en ongeschreven regels naar boven. Tussen alle goede en minder goede dagen zitten al deze dagen. Vol met ruis, verlangens en onzekerheden. Al die stemmetjes. De hele dag door.

Als je kijkt naar het grotere geheel en wat uitzoomt uit deze volle dagen. Wat gebeurt er dan met jou en je bedrijf wanneer je ziek wordt of vakantie wil nemen? Twee uitersten maar met eenzelfde invulling. Ik gun je op dit soort dagen een lege agenda. Om te herstellen of te genieten.

Twee weken geleden was weer even zo’n klein moment van besef. Ik lag in bed gevloerd door koorts. Niet super spannend. Ik kon absoluut geen gesprekken voeren met mijn klanten. Dit komt nooit goed uit, juist die week zat mijn agenda natuurlijk bomvol met afspraken. Ik besefte het met mijn koortsige hoofd weer meer dan ooit.

 

Ik ben volledig afhankelijk van mezelf in mijn bedrijf

Hier is op zich helemaal niets mis mee. Ik wil dit ook niet anders. Ik heb geen team of automatische verkopen die door blijven lopen wanneer ik ziek ben. Ook heb ik geen vervanger die mijn afspraken kan opvolgen voor mij. De leuke kant van dezelfde medaille? In november gaan Mark en ik een maand naar Australië, we gaan daar rondreizen en niet alleen het tijdsverschil maar ook het feit dat ik geen idee heb waar ik kan werken en of er overal WiFi is, houdt in dat ik een maand niet werk. Een maand. Niet. Werk. Nu al nieuwsgierig of ik het kan. Sterker nog, ik vind het een heerlijke uitdaging om te kijken wat er dan op dat moment wel door kan lopen in mijn bedrijf. Afspraken plan ik een maand verder in en in mijn trajecten houd ik er nu al rekening mee. De groep die start in september zal een maand langer doorlopen omdat november natuurlijk niet mee wordt geteld. Daarnaast wil ik rond september ook online gaan met mijn eerste (eindelijk) online training.

Je bedrijf klaarmaken voor je volgende groeistap is iets om rekening mee te houden. Juist op de goede dagen. Al is het maar een veiligheid inbouwen voor ziekte, vakantie of voor je groeiende gezin. Toevallig spreek ik steeds meer ondernemers die hun bedrijf willen bouwen rondom hun gezin en het gezin dat ze graag willen starten. Ook willen ze een gezondere basis bouwen voor het geval ze ziek worden of soms al zijn.

Zware thema’s misschien maar zo belangrijk in mijn ogen om bij stil te staan. We hebben niet altijd invloed op hoe het leven loopt. En hoe heftig is het wanneer je onderneming eerst je vrijheid gaf en nu een blok aan je been is omdat je het niet bij kunt benen?

Hoe kan het ook lichter? Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. En ik merk dat alles wat ik doe, waar ik voor sta en wat ik wil bieden hiermee te maken heeft. Hoe kan je ervoor zorgen dat je bedrijf en leven passen bij jou, bij het ritme dat bij jou aansluit? Schakelen naar jouw tempo en kiezen voor groei die daarbij aansluit.

Het belangrijkste hierin vind ik dat je zelf de regie in handen neemt over je leven. En je bedrijf. En vanuit een heel eerlijk uitgangspunt gaat kijken waar je mee bezig bent. Wil je vooral groeien omdat je denkt dat dit zo hoort? Dat je dan de vrijheid kunt voelen waar je zo naar verlangt om in het weekend vrij te nemen? En ‘s avonds offline te kunnen gaan? Of denk je dat je meer rust gaat krijgen in je onderneming wanneer je een team aan je verbindt?

Opschalen is niet altijd het antwoord

Zoals je misschien wel weet heb ik het pad bewandeld van een team bouwen. Ik weet en zie bij klanten om me heen dat het kan werken. Maar een team bouwen staat niet garant voor gezonde groei en meer vrijheid en rust.

Waar mag jouw tijd om draaien? Waar wil jij je energie en talenten in investeren? Ik wil vooral mijn klanten heel goed helpen. En niet een team managen. Dat is zoiets anders. Ik merkte dat ik volledig op tilt sloeg van de verantwoordelijkheid die erbij kwam kijken. Ik voelde aan alles dat mijn teamleden hun omzet konden maken als het bij mij  goed bleef stromen. Dit gevoel wil ik niet meer ervaren. Ik vind het heel fijn om zelf mijn eigen boontjes te doppen. Hierin zelf verantwoordelijk te zijn voor een goede maand en soms een misschien wat mindere maand. Ik weet wanneer mijn klanten tevreden zijn en hoe dit komt en als er iets aan de hand is dan kan ik dat fixen. Omdat ik de verhalen ken, de trajecten ken omdat ik ze zelf uitvoer.

Volgens mij moet het niet altijd zomaar meer gaan over opschalen. Maar doe eerst even een stapje terug, ga vanuit dat perspectief liever terugschalen. Niet dat het kleiner moet. Maar lichter, simpeler, fijner. Terugschakelen. Iedere keer opnieuw. Wat is de essentie? Waar mag je aandacht naartoe? Waar zit de focus? Welke ruis is er en wat ga je ermee doen? Terugschakelen naar de basis. Zodat je groeistappen maakt die kloppen bij hoe je wil leven.

Jouw volgende groeistap

Op vrijdag 24 mei organiseer ik het event “Lichter leven en ondernemen” in Breda, wanneer je hier meer over wil weten en erbij wil zijn dan kun je hier meer informatie vinden en jezelf aanmelden: http://deborahdepoorter.nl/event-lichter-leven-ondernemen/ 

E-book Groeien op jouw voorwaarden

Leven en ondernemen in jouw ritme

Meer lezen over groeien op jouw voorwaarden?
Download dan mijn e-book.
Hierin lees je: 

  • Grootse plannen hebt maar niet weet waar je moet beginnen
  • Voelt dat er meer potentie in je zit dan wat je nu leeft
  • Met simpele concrete acties aan de slag wil
  • Meer tijd wil overhouden voor het werken aan je bedrijf
  • Jouw ‘ja’s’ wil leven en niet zozeer jouw ‘nee’s’
  • Helderheid wil over de groei die je door wil maken in je bedrijf
  • Een stevige fundering wil bouwen zonder direct een team te bouwen
E-book downloaden